Linkovi

U Bagdadu više nema organiziranog otpora; slavlje na ulicama (9/4/03) - 2003-04-09


Američke oružane snage su priopćile da se primakao potpuni kraj režimu Saddama Husseina. Američki tenkovi su u središtu Bagdada. CNN već satima emitira snimke iz glavnog grada Iraka na kojima se može vidjeti slavlje tisuća građana Bagdada, zbog okončanja diktature i prestanka rata. U nekim dijelovima Bagdada čule su se eksplozije i pucnjava, no u velikom dijelu grada bilo je mirno, uz pozdrave američkim snagama i sporadično pljačkanje javnih ustanova.

S američkim snagama u Bagdadu je i naša novinarka Alisha Ryu. Upitali smo je kakva je situacija?

Alisha Ryu: Čini se prilično mirna. Svi vojni zapovjednici sa kojima sam razgovarala kažu da ovo nije samo privremeni upad u grad, već da vojska ovdje ostaje. Do sada nije bilo gotovo nikakvog otpora. Postaje izvjesni džepovi otpora, no ništa kao prije nekoliko dana, kada se ulazilo u predgrađa. Svi se nadaju da će tako i ostati.

Prema televizijskim snimkama ima dosta pljačke, iz javnih se ustanova iznosi namještaj i drugi predmeti. Da li vojska čini nešto kako bi to zaustavila.

Alisha Ryu: Vojska je time vrlo zabrinuta. Naravno, žele uspostaviti red što je moguće brže. Međutim, pljačka nije masovna pojava, već je ograničena na neke dijelove Bagdada – tvrde naši vojni izvori. U danima koji dolaze, vojska namjerava u Bagdad poslati dodatne snage, koje će uspostaviti red. Govori se o dvije divizije i marinskom korpusu. No, u konačnici, za održavanje reda će biti potrebna policija, a to će se morati organizirati na lokalnoj razini.

Očevici izvješćuju o masovnom uništavanju mnogobrojnih spomenika iračkom diktatoru. CNN već više od sat vremena prikazuje snimke sa trga al-Fardus, gdje su stotine stanovnika Bagdada, uz pomoć tehnike američkih oružanih snaga, srušile spomenik Saddamu Husseinu.

Iračke vojne postrojbe, policija i paramilitarci danas su u Bagdadu “nevidljivi” – čak i u dijelovima grada u kojima se ne nalaze američke snage. Zaposleni u državnim službama danas nisu došli na posao, a nije niti održana redovita konferencija za tisak u ministarstvu informiranja. Na sjeveru zemlje, kurdske postrojbe, s kojima djeluju i američki specijalci, osvojile su strateški važne položaje sjeverno od Mosula.

******

Američka vojska očekuje da borbe za Tikrit, rodno mjesto Saddama Husseina, neće biti mnogo drugačije od prijašnjih bitaka u ovom trotjednom ratu. Kako iz Qatara, iz Središnjeg zapovjedništva američkih snaga javio se Roger Wilkison, general Vince Brooks, glasnogovornik Središnje komande u Qataru, obavijestio je novinare o izvješćima američkih obavještajnih službi prema kojima se iračke snage grupiraju oko Tikrita:

"Još uvijek nemamo procjene o veličini iračkih snaga u tom području. Međutim, očekujemo da će borbe oko Tikrita – ako krenemo prema njemu – biti slične borbama u drugim dijelovima zemlje."

Oko ovog mjesta, u kojem je rođen Saddam Hussein, koncentrirale su se redovne postrojbe iračke vojske, kao i paramilitarne skupine. Nešto ranije, jedan je američki vojni časnik rekao da bi Tikrit mogao biti mjesto posljednjeg obračuna sa Saddamovih snagama. Američke snage nastoje uništiti iračke zapovjedne i komunikacijske kapacitete u toj regiji. Glasnogovornik Središnje komande nije želio reći kada se očekuje napad na Tikrit.

******

Predsjednik George Bush izjavio je da slavlje na ulicama Bagdada i dobrodošlica američkim snagama pokazuju da je “žudnja za slobodom koju pokazuje irački narod – neuništiva.”

Glasnogovornik Bijele kuće izjavio je da se radi o povijesnim događajima, no da je situacija u Iraku još uvijek opasna te da preostaje još niz gradova i mjesta koji se trebaju osloboditi.

Bijela kuća u ovom trenutku ne zna je li Saddam Hussein živ ili ne, no on je – kako je upozoreno – očito izgubio priliku da u izgnanstvo ode mirnim putem.

Dopredsjednik Dick Cheney izjavio je da je “u tijeku kolaps iračkog režima, no i on je upozorio da teške borbe još uvijek možda predstoje.”

******

U Parizu – susret britanskog i francuskog ministra vanjskih poslova. Jack Straw i Dominique de Villepin složili su se da bi Ujedinjeni narodi morali imati važnu ulogu u obnovi poslije-ratnog Iraka.

Francuski ministar vanjskih poslova izjavio je da postoji suglasnost u vezi činjenica da će koalicijske snage imati “primarnu ulogu” u održavanju reda i sigurnosti u zemlji. Ujedinjeni bi narodi trebali imati “središnju ulogu” u tom procesu – istakla su dvojica ministara.

U vezi razlika glede tog pitanja, britanski je ministar rekao da su one “tek semantičke prirode.”

******

Ujedinjeni narodi su ponovili poziv međunarodnoj zajednici da se hitno prikupi humanitarna pomoć za Irak, u vrijednosti od više od dvije milijarde dolara.

Čelnik programa Svjetske organizacije Nafta za hranu, rekao je članicama Vijeća sigurnosti da je hitno potreban novac za nabavu hrane, lijekova i druge robe.

U međuvrmenu, pozivima za ključnu ulogu Ujedinjenih naroda u poslije-ratnom Iraku pridružila se i Europska unija, odnosno njezin čelni vanjskopolitički dužnosnik, Javier Solana.

Predsjednik George Bush i britanski premijer Tony Blair jučer su se založili za – kako je navedeno u priopćenju – “ključnu ulogu” Svjetske organizacije u obnovi i upravi Irakom.

******

Međunarodni Crveni križ obustavio je svoje aktivnosti u Bagdadu, zbog – kako se navodi – kaotične i nepredvidive situacije. Jedan od djelatnika Crvenog križa, inače kanadski državljanin, nestao je jučer poslijepodne, nakon što je napadnut automobil u kojem je putovao. Ne zna se je li vozilo ušlo u unakrsnu vatru između iračkih snaga i američkih postrojbi koje su ulazile u grad.

Crveni križ je jedina međunarodna organizacija koja u ovom trenutku djeluje u Iraku. Crveni je križ upozorio da je situacija u lokalnim bolnicama kritična, jer ima mnogo civilnih žrtava, a malo medicinske opreme.

XS
SM
MD
LG