Linkovi

EU traži veću ulogu UN-a u poslijeratnom Iraku (9/4/03) - 2003-04-09


Povjerenik Europske unije za vanjsku politiku Javier Solana pridružio se drugim europskim čelnicima tražeći da Ujedinjeni narodi dobiju značajnu ulogu u upravljanju poslijeratnim Irakom.

Gospodin Solana je kazao da su Ujedinjeni narodi, unatoč neslaganjima oko rata u Iraku, "vrlo živi". Prema njegovim riječima, cijela međunarodna zajednica traži veću ulogu Ujedinjenih naroda u obnovi Iraka.

"Ne tražimo veliku ulogu kao Europljani, već pokušavamo obraniti ulogu Ujedinjenih naroda. Mi smo članovi Ujedinjenih naroda i upravo bi ta organizacija trebala igrati vrlo važnu, čak ključnu ulogu u poslijeratnom Iraku," rekao je.

Gospodin Solana, koji se sastao s glavnim tajnikom Ujedinjenih naroda Kofijem Annanom dao je ovu izjavu samo nekoliko sati nakon što su predsjednik Bush i britanski premijer Blair podržali "vitalno važnu" ulogu za Ujedinjene narode u poslijeratnom Iraku. Ranije je francuski predsjednik Jacques Chirac ponovno iznio stav da bi Ujedinjeni narodi trebali imati središnju ulogu u obnovi Iraka. Gospodin Chirac bi se trebao u St. Petersburgu sastati sa svojim ruskim i njemačkim kolegama, koji se oštro protive ratu u Iraku.

Glavni tajnik Annan također putuje u Europu na razgovore o ovom pitanju. Glasnogovornik glavnog tajnika Fred Eckhard izjavio je da spomenutu "ključno važnu ulogu" ne bi trebalo ograničiti na humanitarne operacije.

"Nećemo se razočarati ako budemo ograničeni samo na humanitarnu pomoć, ali mislim da to ne bi bilo mudro i čekamo daljnje odredbe Vijeća sigurnosti," kazao je gospodin Echkard.

U međuvremenu, Vijeće sigurnosti danas je primilo izvještaj o nastavku dostave humanitarne pomoći iračkom narodu kroz program Ujedinjenih naroda "nafta za hranu".

XS
SM
MD
LG