Linkovi

Iračani podržavaju koaliciju predvođenu Sjedinjenim Državama (10/4/03) - 2003-04-09


Skupina Iračana koja je pobjegla od represivnog režima Saddama Husseina nedavno se sastala s predsjednikom Georgeom Walkerom Bushom. Sudionica sastanka Nadia Mirza rekla je da pripadnici njene skupine podržavaju napore koalicije predvođene Sjedinjenim Državama da oslobodi Irak. "Želimo vladu u kojoj će narod moći slobodno izražavati svoje stavove i imati punu vjersku slobodu," rekla je.

Vlasti su vršile pritisak na roditelje gospođe Mirza da se učlane u stranku Baath pod vladavinom Saddama Husseina. U strahu od uhićenja, pobjegli su iz Iraka. Članovi njihove obitelji koji su ostali u zemlji bili su podvrgnuti ispitivanju o gospođi Mirza i njenoj obitelji u Sjedinjenim Državama. Jedna od rođakinja gospođe Mirza u Iraku nestala je u dobi od sedamnaest godina, nakon što je u školi govorila protiv vlade. Njena sudbina ni danas nije razjašnjena.

Maha Hussain također je sudjelovala na sastanku s predsjednikom Bushom. Gospođa Hussain rekla je da su "Iračani vrlo zahvalni na širokogrudnosti i hrabrosti američkog naroda, pogotovo obitelji vojnika."

"Svi se radujemo zaživljavanju slobodnog, demokratskog Iraka. Irak je kolijevka civilizacije i radujemo se da će postati i kolijevka demokracije, slobode i blagostanja na Srednjem istoku," kazala je.

Gospođa Hussain studirala je krajem sedamdesetih godina medicinu na Bagdadskom sveučilištu. Bila je studentica kada su mnogi studenti medicine nestali. Nakon što je diplomirala 1980, pobjegla je sa suprugom iz Iraka pred početak rata protiv Irana. Dva člana njene obitelji, koji su ostali u zemlji, pogubljeni su. Jedna njena rođakinja je ubijena jer je skrivala prijatelja-Kurda od snaga sigurnosti Saddama Husseina. Pretučena je na smrt i osakaćena. Njeno golo tijelo izloženo je u javnosti.

Mnogi Iračani, kako njegovi sadašnji stanovnici, tako i oni u egzilu - s nestrpljenjem čekaju da se uključe u obnovu slobodnog Iraka. Predsjednik Bush rekao im je da je predan omogućavanju njihovog povratka.

"Narodu Iraka obećavam da će naše snage nastaviti s borbama, sve dok tlačitelji Iračana ne budu uklonjeni i njihova zemlja ne bude slobodna," rekao je predsjednik.

Dolazi dan kada će svi Iračani moći živjeti u slobodi i sigurnosti u Iraku.

XS
SM
MD
LG