Linkovi

Najbolja dijeta - brojite kalorije, a ne ugljikohidrate (9/4/03) - 2003-04-09


Ukoliko želite izgubiti kilograme, pazite na kalorije i budite uporni - zaključak je iz najnovijeg istraživanja o učinkovitosti raznih dijeta koje su proveli liječnici sa sveučilišta Stanford i Yale.

Znanstvenike je posebno zanimala djelotvornost popularnih dijeta u kojima se konzumiraju uglavnom bjelančevine, dok se ugljikohidrati gotovo u potpunosti izbacuju. Mnogi "stručnjaci" već godinama, naime, preporučuju onima koji žele skinuti višak težine da iz prehrane izbace tjesteninu, kruh, krumpir i slično, te da konzumiraju više mesa, mlijeka i jaja.

Međutim, znanstvenici sa Stanforda i Yalea utvrdili su, na temelju rezultata 107 različitih dijeta, da je za gubljenje težine ipak presudno smanjivanje unosa broja kalorija, a ne količine ugljikohidrata u organizam. "Uspjeh dijete najbolje se može prognozirati na temelju smanjenja konzumiranja kalorija i dužini njenog trajanja," kažu znanstvenici, pojašnjavanjući da je ključ uspjeha jednostavan - treba jesti manje i u tome ustrajati što duže.

A što se tiče "proteinskih dijeta", znanstvenici kažu da o njihovoj efikasnosti i posljedicama za sada nema dovoljno podataka da bi se mogli donositi pouzdani zaključci. Rezultati istraživanja objavljeni su u najnovijem izdanju lista "Journal of American Medical Association".

XS
SM
MD
LG