Linkovi

U Belfastu se nastavlja summit Bush-Blair (8/4/03) - 2003-04-08


Predsjednik Bush i britanski premijer Tony Blair danas nastavljaju dvodnevni summit u Belfastu u Sjevernoj Irskoj. Dvojica će državnika također razgovarati o mirovnim naporima za Sjevernu Irsku i Srednji istok.

Nakon što su američke snage ušle u irački glavni grad, američki državni tajnik Colin Powell izjavio je da će dužnosnici administracije predsjednika Busha ovoga tjedna otići u Irak da bi počele s pripremama za prijelaznu upravu koja će, kako je rekao, predstavljati "sve elemente iračkog društva". Predsjednik Bush i premijer Blair danas će razgovarati o prirodi te uprave i angažmanu Ujedinjenih naroda na upravljanju Irakom. Prema riječima državnog tajnika Powella, iako će Ujedinjeni narodi sigurno sudjelovati u humanitarnim operacijama, koalicija će morati preuzeti čelnu ulogu, jer je preuzela i - kako je kazao - "politički rizik i platila njegovu cijenu ljudskim životima". Neki bliski suradnici predsjednika Busha protive se većoj ulozi Ujedinjenih naroda u Iraku, zato što Vijeće sigurnosti, zbog francuske prijetnje vetom i zbog prigovora Rusije i Kine, nije podržalo akciju koalicije.

Predsjednik Bush i premijer Blair danas će se sastati privatno, a zatim će održati tiskovnu konferenciju. Nakon toga će s čelnicima sjevernoirskih frakcija razgovarati o sporazumu o petogodišnjoj podjeli vlasti između katolika i protestanata. Vjeruje se da će dvojica državnika također razgovarati o podjeli vlasti između Izraela i Palestinaca kao dijelu srednjoistočnog mirovnog plana, koji bi doveo do osnivanja palestinske države.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Kofi Annan pozvao je da Svjetska organizacija dobije važnu ulogu u poslijeratnom Iraku. Gospodin Annan jučer je razgovarao o budućnosti Iraka s predstavnicima Vijeća sigurnosti. Prema njegovim riječima, Ujedinjeni narodi mogu procesu obnove donijeti međunarodni legitimitet. Glavni tajnik sutra kreće na put po Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj i Rusiji, koje traže veću ulogu za Ujedinjene narode u Iraku.

XS
SM
MD
LG