Linkovi

'Washington Postu' i 'Los Angeles Timesu' po tri Pulitzera (8/4/03) - 2003-04-08


Prema priopćenju Odbora za dodjelu Pulitzerovih nagrada, novinari "Washington Posta" Kevin Sullivan i Mary Jordan istražili su u seriji članaka "strašne uvjete koji vladaju u meksičkom pravosuđu i policiji," te utjecaj tih uvjeta na svakodnevicu stanovnika Meksika. Administrator Pulitzerove nagrade Sig Gissler izjavio je da rizici koje su pri svojem izvještavanju preuzeli novinari "Posta" odražavaju posvećenost novinarskoj profesiji, koja zaslužuje da bude nagrađena.

Pulitzerove nagrade dobili su i kolumnist washingtonskog dnevnika Colbert King, te "Postov" filmski kritičar Stephen Hunter. Novinarka "Los Angeles Timesa" Sonia Nazario dobila je nagradu za seriju članaka "Enriqueovo putovanje" o dječaku iz Hondurasa i njegovom potragom za majkom, koja je odselila u Sjedinjene Države. Losanđeleski dnevnik također je dobio Pulitzera za najbolje domaće izvještavanje za članke o vojnom zrakoplovu, koji je doveden u vezu s 45 smrtnih slučajeva. Gospodin Gissler kazao je na svečanoj dodjeli nagrada da članci poput toga pokazuju da mediji još uvijek djeluju kao "pas čuvar" u društvu.

Osoblje "Wall Street Journala" nagrađeno je Pulitzerovom nagradom za svoje temeljito izvještavanje o poslovnim skandalima, koji su prošle godine potresli Sjedinjene Države. Bostonski "Globe" dobio je prestižnog Pulitzera za služenje javnosti za praćenje niza skandala oko pedofilije u američkoj Katoličkoj crkvi. Pulitzerova nagrada za istraživačko novinarstvo dodijeljena je novinaru "New York Timesa" Cliffordu Levyju za njegovu seriju članaka o maltretiranju duševnih bolesnika u državnim bolnicama.

Pulitzerove nagrade dodjeljuju se i za umjetnička dostignuća. Ovogodišnja Pulitzerova nagrada za najbolju biografiju dodijeljena je Robertu Caru za njegovo djelo "Master of the Senate", treći tom biografije predsjednika Lyndona Johnsona. Pulitzera za najbolju dramu dobila je Nilo Cruz za svoje djelo "Anna in the Tropics". Najboljim romanom proglašen je "Middlesex" Jeffreya Eugenidesa, a najboljim povijesnim djelom studija Ricka Atkinsona o ratu u sjevernoj Africi 1941. i 1943. pod naslovom "An Army At Dawn".

Pulitzerovu nagradu za najbolje dokumentarno djelo dobila je bivša ratna izvjestiteljica Samantha Power za svoju knjigu "A Problem From Hell", u kojoj se bavi problemom genocida. Bivši britanski producent Paul Maldoon nagrađen je Pulitzerom za pjesništvo za svoju zbirku "Moy Sand and Gravel", a skladatelj John Adams dobio je Pulitzerovu nagradu za svoju skladbu "On the Transmigration of Souls", posvećenu žrtvama napada od 11. rujna.

XS
SM
MD
LG