Linkovi

Junk mail muči i vojsku (9/4/03) - 2003-04-08


Kada pet i pol tisuća mornara s nosača zrakoplova Abraham Lincoln, u Perzijskom zaljevu, pođe iskoristiti svojih pola sata na Internetu, - koliko je svakome dnevno zajamčeno na kompjuterima u brodskoj knjižnici -, svaki od njih želi iskoristiti to vrijeme kako bi se povezao sa svojima najmilijima kod kuće. Međutim, ako je suditi po tome što nadju u svojoj elektronskoj pošti, onda je svijet koji su ostavili iza sebe najzainteresiraniji za ekspres lonce za kuhanje tjestenine, kapljice protiv hrkanja i sumnjive financijske sheme za brzo bogaćenje.

Ni ovi mornari, kao uostalom niti bilo koji drugi pripadnik američke vojske, mornarice ili ratnog zrakolovstva, nisu pošteđeni najveće pošasti elektroničke pošte i interneta - neželjenih reklama, koje preplavljuju ekrane svakoga tko se uključi na internet. Spam, - kako se podrugljivo naziva ova vrsta reklamiranja -, zagorčava živote i pojedincima, i kompanijama, pa čak i onima koji su internet izmislili. U tom smislu, niti vojska, čak ni kada je u ratu, ne uspijeva se lišiti tako civilne gnjavaže.

Procjenjuje se da Spam godišnje košta oko 9 milijardi dolara - što u zagušenju linija kojima se pristupa na internet, što u usporavanju a ponekad i zagušenju servera i čitavih mreža. Toliki trošak su, što se sebe tiče, procijenile američke korporacije. Koliko vojska troši na borbu protiv spama ne zna se. Ne zna se niti kako se točno bori protiv njega.

Vojni dužnosnici ne žele iznijeti pojedinosti svoje strategije borbe protiv neželjenog reklamiranja, jer je ona, kako kažu, gotovo jednaka onoj koju koriste za borbu protiv hackera, odnosno onih koji žele upasti u njihove kompjuterske mreže. Ratno zrakoplovstvo priznaje da koristi najnormalnije programe za filtriranje i zaštitu mreža, koje svatko može kupiti u trgovinama kompjuterskom opremom. Isto tako, svi dijelovi vojske izbjegavaju izlistati imena svojih domena u javnim direktorijima, kako oglašivačima ne bi olakšali posao da ih preplave reklamama.

Međutim, ako vojnici koriste elektroničku poštu ili krstare webom pomoću velikih komercijalnih portala, - recimo, Yahoo ili Hotmail -, onda ih neminovno, makar bili usred rata, čekaju deseci različitih reklama. Štoviše, one se posljednjih mjeseci maskiraju u odoru patriotizma, a zadnja dva tjedna i u ratne teme. Primjerice, poruka u elektroničkoj pošti, naslovljena "Support America", ustvari je ponuda za kupnju majica. Druga, pod naslovom "Irački seljak oborio američki helikopter", poziva na jedan porno web sajt.

Međutim, spam ima i svoju drugu stranu. Točnije, može ga se i iskoristiti, ako zatreba. Upravo tako je američka vojska u siječnju preplavila elektroničku poštu iračkih časnika i vojnika, pozivajući ih na predaju, odnosno na odbijanje borbe. Irački je režim odgovorio kompletnim isključivanjem pristupa na internet, u čitavoj zemlji. No, do tada su mnogi već pročitali poruku, napisanu na arapskom i naslovljenu "Važna obavijest". U ratu, čak i spam postaje oružje!

XS
SM
MD
LG