Linkovi

Američka vojska preuzima kontrolu nad palačama Saddama Husseina u Bagdadu (8/4/03) - 2003-04-08


Od zarobljavanja bagdadskog aerodroma u subotu, američke snage brzo napreduju u preuzimanju kontrole nad palačama iračkog čelnika u glavnom gradu Iraka. Naša novinarka Alisha Ryu bila je jučer s Prvom brigadom Treće pješadijske divizije američke vojske, kad su zauzeli jedan kompleks palače pokraj aerodroma. Evo što nam je ispričala.

Saznali smo da će početi misija zauzimanja palače na ranom novinarskom briefingu u ponedjaljak ujutro u privremenom stožeru Druge brigade na međunarodnom bagdadskom aerdormu. Nadvikujući se sa zaglušujućim zvukom topništva koji se čuo po cijelome gradu, zapovjednik Trećeg bataljuna Prve brigade potpukovnik Rock Marcone je objasnio plan. "Uletjet ćemo unutra s mojom pješaškom ekipom. Ući ćemo u objektivni prostor, što je palača Saddama Husseina i očistit ćemo ju s inženjercima i ekipom za demontiranje eksploziva".

Spomenuta palača jedan je od 18 luksuznih kompleksa za osobnu uporabu Saddama Husseina. Na satelitskoj fotografiji koja je bila izložena pokraj potpukovnika Marconea vidjelo se da je opasana širokim rovom sa svih strana i da se unutar kompleksa nalazi još nekoliko građevina i vojnih nastambi. To je kompleks koji se proteže na preko jednog četvornog kilometra.

Ubrzo nakon tog novinarskog briefinga, trideset tenkova tipa Abrams M-1, dvadeset i osam borbenih vozila Bradley i desetak naoružanih humveeja svrstalo se u kolonu i počelo izlaziti s aerodroma. Zapovjednik Trećeg bataljuna pukovnik Will Grimsley rekao je da će ova jedinica morati napasti s maksimalnom vatrenom moći. "Radije ulazim s nadmoćnom silom, osiguram vanjski kordon kako bih se zaštitio od bilo kakvog upada koji bi mogao iznenaditi unutarnji kordon i potom obavljam pretragu palače".

Kako se prvi tenk iz konvoja približavao ulazu, začula se snažna eksplozija. Pukovnik Griemsley prenosi poruku zapovjenika bataljuna Marconea. "Mislimo da smo upravo naišli na i ubili jednu snajpersku ekipu. Dakle, moji pješadinci sad raščišćavaju situaciju. Oni će provjeriti o kome je riječ, prema uniformama".

Dva snajperista bila su čuvala stazu koja vodi u kompleks. Njihova tijela ležala su u stražarnici. Trećeg stražara su zarobili. Zarobljenik je rekao da su četvorica drugih stražara pobjegla neposredno prije dolaska Amerikanaca. Vojnici su brzo osigurali vanjski perimetar i krenuli prema palači...Lijepa trokatnica, građevina u mezopotamskom stilu s visokim lukovima i ogromnim stupovima. Široki se most nadvija nad rovom s plavom vodom koji odvaja kuće za goste i vojne nastambe od palače. S puškama M-16 na gotov,s nekoliko desetaka američkih vojnika uliječe kroz ulazna vrata palače i počinje pretraživati sobu po sobu.

Nikog nisu pronašli. Osim ogromnog kićenog kristalnog lustera, velikih komada namještaja i svenazočnih slika Saddama Husseina na zidovima, prostorije su bile prazne. Međutim, takvo izobilje s mramornim interiorom zaprepašćuje mnoge svojim bogatstvom u zemlji koja je tako očajnički siromašna.

Nekoliko kilometara dalje u središtu Bagdada, Druga brigada javlja da je zauzela još dvije palače. Jedan vojnik nasmijao se umorno. "Tri osvojene, više od deset njih još za osvojiti" - rekao je.

XS
SM
MD
LG