Linkovi

Bush-Blair: 'UN će igrati ključnu ulogu u poslijeratnom Iraku' (8/4/03) - 2003-04-08


Predsjednik Bush i britanski premijer Tony Blair kažu da će Ujedinjeni Narodi igrati "ključnu" ulogu u Iraku, kada završe borbe. Dvojica čelnika su danas ponovno ponovno vodili razgovore u Sjevernoj Irskoj, nakon što su njihove koalicijske snage ponovno pokušale likvidirati iračkog čelnika Saddama Husseina.

Predsjednik Bush kaže da ne zna je li irački čelnik bio ubijen u jučerašnjem bombardiranju jednog iračkog restorana. Ali, američki predsjednik kaže da zna da irački čelnik gubi moć. "Stisak kojim Saddam steže irački narod sada slabi. Ne mogu reći da li se svih deset prstiju otpustilo s vrata iračkog naroda, ali, prst po prst, oni se otpuštaju".

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji, američki predsjednik i britanski premijer su obojica govorili o "ključnoj" ulozi Ujedinjenih Naroda u podršci prijelaznoj vladi za koju gospodin Blair kaže da neće biti pod direktivama koalicije, koju predvode Sjedinjene Države i Britanija. "Novim Irakom, koji će proisteći nakon rata, nećemo upravljati ni mi, niti Ujedinjeni Narodi. I jedno i drugo bilo bi pogrešan izbor. Irakom će upravljati irački narod".

Predsjednik Bush namjerava imenovati jednog umirovljenog generala da upravlja zemljom dok ne počne djelovati prijelazna vlada.

XS
SM
MD
LG