Linkovi

Američke snage nastavljaju prema središtu Bagdada (8/4/03) - 2003-04-08


Američke snage nastavljaju napredovanje prema središtu Bagdada, dok najviši časnici nastoje utvrditi je li irački predsjednik ubijen tijekom najnovijih bombardiranja. Predstavnici američke vojske navode da su u tim napadima korištene bombe s preciznim navođenjem, namijenjene uništavanju bunkera.

Cilj bombardiranja bilo je mjesto na kojem se – prema obavještajnim podacima – održavao sastanak iračkog čelništva, u rezidencijalnoj četvrti Mansour. Borbe su danas nastavljene i oko Bagdada. Središnja komanda je priopćila da su Marinske snage osvojile iračku zrakoplovnu bazu Al-Rashid, na jugoistoku Bagdada.

Britanske snage, koje su zauzele drugi po veličini irački grad – Basru – zatražile su od čelnika lokalne plemenske zajednice da formira civilnu upravu u gradu i istoimenoj pokrajini. Predstavnici britanske vojske nisu objavili ime lokalnog šejka, ali su ga ocijenili “vjerodostojnim i pouzdanim”. Stanovništvo Basre žali se na nestašicu vode, te na bezakonje i potpun raspad reda i sigurnosti. Nakon što su britanske postrojbe – poslije dvotjedne opsade –jučer preuzele kontrolu nad Basrom, u gradu je uslijedila masovna pljačka i uništavanje imovine.

U napadima američkih snaga u Bagdadu danas je poginulo troje novinara, a nekolicina pripadnika novinskih organizacija je ranjena. Predstavnik arapske satelitske televizije “al-Jazeera” priopćio je da je prilikom američkog bombardiranja pogođen ured te televizijske postaje. U napadu je poginuo njihov novinar jordanskog državljanstva Tareq Ayoub. Ubrzo nakon toga, poginuli su kamerman agencije Reuters, - Ukrajinac Taras Protsyuk –, te kamerman španjolske televizije Telecinco – Jose Cuoso. Ta su dvojica kamermana poginula kada je američki tenk otvorio vatru na hotel “Palestina”, u kojem je smješten veći broj novinara.

Međunarodne humanitarne organizacije izvješćuju da je opskrbljenost lijekovima i medicinskim materijalom u bolnicama u Bagdadu na kritičnoj točci. Svjetska zdravstvena organizacija navodi da nedostaje lijekova za opekotine, povrede glave i kičme, te za liječenje rana izazvanih šrapnelima. Agencija Ujedinjenih naroda je prenijela upozorenje koje je objavio Međunarodni crveni križ prema kojem liječnici u Bagdadu rade dano-noćno, te je zavladala nestašica anestetika i lijekova.

XS
SM
MD
LG