Linkovi

Irak - Što nakon Saddama? (8/4/03) - 2003-04-08


Američki vojnici već su ušli u neke od palača Sadama Huseina, a iračkog čelnika nema nigdje na vidiku. Dužnosnici u Pentagonu ipak još ne proglašavaju pobjedu, već barem dio svog vremena posvećuju idućoj fazi operacije “Iračka sloboda” ili preciznije rečeno pitanju – što nakon Sadama?

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da se irački narod postupno oslobadja straha od Sadama Huseina, dok koalicija predvodjena Sjedinjenim Državama ostvaruje vojnu pobjedu. Gospodin Rumsfeld dodaje da se irački gradjani po prvi put usudjuju zamisliti život bez svojeg dugogodišnjeg čelnika, a taj dan, po njegovim riječima, dolazi uskoro. "Želim pružiti uvjeravanja svim Iračanima koji me danas slušaju da život bez Sadama nije tek daleki san. Koalicijske snage se neće zaustaviti sve dok ne ispune svoju misiju. One će ukloniti Saddama Husseina s vlasti i vratiti Irak iračkom narodu".

Gospodin Rumsfeld je dodao da Sjednjene Države, zajedno sa svojim koalicijskim partnerima, žele pomoći u pripremi prijenosa vlasti na novu iračku vladu koju bi izabrali irački gradjani. Međutim, on je posebice naglasio da Sjedinjene Države ili Pentagon ne pokušavaju “progurati” na scenu Ahmada Chalabija, čelnika oporbenog Iračkog nacionalnog kongresa. Evo dijaloga ministra obrane s jednom novinarkom, s konferencije za tisak održane u Pentagonu početkom ovog tjedna.

Novinarka: Dobro, podržavate li Ahmada Chalabija za bilo koju funkciju?

Donald Rumsfeld: Ne. Upravo sam rekao da će irački narod donijeti te odluke. Jasno je da Sjedinjene Države neće nametati iračku vladu.

Medjutim, jedan drugi visoki dužnosnik Pentagona potvrdio je da je američka vojska nedavno pomogla dovesti Chalabija i nekoliko stotina oporbenih iračkih boraca na jug Iraka. Isti dužnosnik je izjavio za Glas Amerike da je ovoj grupi takodjer dato oružje i druga oprema.

No, dužnosnici Pentagona ističu da suradjuju s nekoliko oporbenih grupa. Tijek konferencije za novinare je potaknuo ministra Rumsfelda da preventivno uzvrati kritičarima. On je podsjetio da su oni još donedavno izražavali skepsu glede vojnog plana po kojem se odvijaju operacije u Iraku. "Znate što se ovdje dogadja? Ljudi vode rasprave o vojnom planu koji nisu nikada vidjeli, o pitanju broja angažiranih vojnika i slično. Sada raspravljaju o organizaciji vlade, o čemu nitko još nije donio odluku, te kako bi trebale izgledati aktivnosti post-Sadamovog režima".

Sadamov režim, rekao je Donald Rumsfeld, se raspada, a sam diktator je mrtav, ranjen ili se krije. Iako se ne zna gdje se nalazi irački čelnik, američki ministar obrane kaže da Sadam Husein nema kontrolu nad velikim dijelom Iraka. Njegovom režimu, kaže ministar Rumsfeld, “ponestaje vojnika”.

Jedan dužnosnik Pentagona kaže da postoji nada da bi dio preostalih iračkih vojnika mogao preuzeti stvar u svoje ruke i zbaciti s vlasti Saddama Huseina. Takav vojni udar bi prištedio trud koalicijskim snagama, koje tragaju za iračkim čelnikom.

XS
SM
MD
LG