Linkovi

Koalicija ponovno pokušala zračnim udarom eliminirati Saddama (8/4/03) - 2003-04-08


Koalicijski zrakoplovi bombardirali su mjesto u Bagdadu na kojem su se, kako se vjeruje, možda nalazili Saddam Hussein i njegova dva sina. Američki dužnosnici kažu da ne znaju jesu li irački čelnik i njegovi sinovi tom prilikom ubijeni. No, prema njihovim riječima, u tom zračnom udaru, izvedenom na temelju obavještajne dojave o sastanku visokih iračkih dužnosnika, uništena je napadnuta zgrada.

Ovo je, koliko je poznato, bio drugi pokušaj da se ubije Saddam Hussein. Prvi je izvršen prije nekoliko tjedana, na početku koalicijske kampanje u Iraku. Otada, dužnosnici Pentagona kažu da ne znaju je li irački čelnik živ, mrtav ili ranjen.

U međuvremenu, koalicijske snage konsolidiraju svoje položaje u samom centru Iraka. Više od stotinu tenkova i oklopnih vozila probilo se duboko u središte Bagdada, demonstrirajući silu ulaženjem i u glavnu predsjedničku palaču i druge vladine zgrade. Izvjestiteljica Glasa Amerike Alisha Ryu, koja se nalazi s američkim snagama u zračnoj luci u Bagdadu, kaže da su koalicijske snage osjećale dovoljno sigurno da bi prenoćile u samom gradu.

Unatoč napredovanju koalicijskih snaga, irački ministar informiranja i dalje niječe da su američke snage ušle u Bagdad. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da je prerano proglasiti pobjedu, no dodao je da režim Saddama Husseina više ne kontrolira gotovo ništa.

"Njegove snage i dalje se predaju i kapituliraju. Njegovom režimu ponestaje pravih vojnika. Uskoro će mu ostati samo ratni zločinci," kazao je ministar Rumsfeld.

U međuvremenu, Pentagon je odlučio oprezno pristupiti izvješćima da su koalicijske snage u Iraku možda našle kemijsko oružje. Uzorci pronađenih kemikalija upućeni su na testiranje u Sjedinjene Države. Gospodin Rumsfeld upozorio je da treba pričekati dok se ne doznaju rezultati testova. Gospodin Rumsfeld izrazio je optimizam glede mogućnosti da je u koalicijskim akcijama ubijen general Ali Hassan Al Majid, za kojega se sumnja da je upotrijebio bojne otrove protiv Kurda 1988. Britanske snage, koje su zauzele Basru, pronašle su, kako je javljeno, njegove ostatke, nakon što je na njegovu kuću izvršen zračni udra.

XS
SM
MD
LG