Linkovi

Irački eskadroni smrti (8/4/03) - 2003-04-08


Dok se koalicijske snage bliže pobjedi u Iraku, zlokobni eskadroni smrti pokušavaju spriječiti iračku vojsku da se preda i iračke civile do dobrodošlicom dočekaju oslobođenje. Najokrutnija od tih bandi poznata je pod imenom Saddamovi fedajini. To su osobni borci iračkog diktatora. Otkako su osnovani 1995, Saddamovi fedajini ubijaju Saddamove neprijatelje, suzbijaju proteste i brutalno guše disidente. Odijevaju se u crne uniforme i pokrivaju svoja lica crnim maramama kako bi mogli ulijevati strah.

Tisuće Saddamovih fedajina prisiljavaju pripadnike redovite vojske i civile da se bore protiv koalicije predvođene Sjedinjenim Državama ili su, u suprotnom, sučeljeni sa smrću. Ovi ubojice ponekad postavljaju iračke civile pred vlastite položaje.

Kako je rekao američki ministar obrane Donald Rumsfeld, irački eskadroni smrti koncentrirani su u iračkim gradovima.

"Kako bi spriječilo dobrodošlicu koalicijskim snagama i pripadnike redovite vojske da se predaju ili prebjegnu, režim ovisi o eskadronima smrti, koji moraju održavati klimu straha. Oni su, naravno, zli, ali sada trpe velike gubitke. Taktika režima nije uspjela ni usporiti, niti zaustaviti koaliciju," rekao je ministar Rumsfeld.

Postaje sve jasnije, rekao je ministar obrane Rumsfeld, da popušta kontrola Saddamovih fedajina i drugih režimovih eskadrona smrti, dok koalicijske snage napreduju.

"Dok pred nama, najvjerojatnije, leže nove teške borbe, ishod ovog rata je siguran. Saddam Hussein bit će uklonjen s vlasti. Narod Iraka bit će oslobođen. Koalicijske snage otići će kući čim njihova vojna misija bude okončana, a Irak će vratiti dugo godina potlačenom iračkom narodu," kazao je.

Kada koalicija oslobodi irački narod, preostali pripadnici Saddamovih fedajina i drugih režimskih eskadrona smrti bit će pronađeni i kažnjeni za svoje brutalne zločine.

XS
SM
MD
LG