Linkovi

Američke snage zauzele glavnu predsjedničku palaču u Bagdadu (7/4/03) - 2003-04-07


Saddam Hussein više ne kontrolira veći dio Bagdada nakon što je stotinjak američkih tenkova i drugih oklopnih vozila ušlo u središte grada te zauzelo glavnu palaču Saddama Husseina i druge važne objekte. U južnom Iraku, britanske snage kontroliraju veći dio Basre, drugog po veličini iračkog grada.

Televizijski snimci iz Bagdada prikazuju američke vojnike kako slavodobitno mašu iz oklopnih vozila dok se voze kroz kompleks predsjedničke palače Saddama Husseina na obali Tigrisa. Izvjestitelji koji se nalaze sa snagama na terenu javljaju da američki vojnici zauzimaju i druge predsjedičke objekte. Više kolona američkih vojnika prošlo je kroz Bagdad, a ka središtu su upućeni i desetie tenkova i oklopnih vozila. Zrakoplovi u niskom letu osiguravali su napredovanje američkih tenkova.

Glasnogovornik američkog Središnjeg zapovjedništva, mornarički kapetan Frank Thorp, izjavio je da je današnja akcija poruka iračkoj vladi da američke snage mogu ući u središte Bagdada kad god to požele. "Oklopne snage Sjedinjenih Država opet prolaze Bagdadom, iskoreno govoreći, središtem Bagdada. Peti korpus ponovno obavlje napade iz oklopnih vozila po gradu, pokraj simbola iračkog čelništva kao što su predsjedničke palače. Republikanska palača je jedno od mjesta pokraj kojeg smo prošli i svratili u posjet, a i zgrada Ministarstva informiranja".

Unatoč televizijskim snimkama na kojima se vide američke snage u centru grada, irački ministar informiranja Mogammed Sadde as-Sahad tvrdi da iračke snage – prema njegovim riječima – masakriraju napadače. Američki dužnosnici odbacili su takve tvrdnje kazavši da su američki gubici relativno mali. Kapetan Thorp je, međutim, upozorio da je bitka za Bagdad daleko od kraja. "Ovo neće biti lagan dan. Prerano je donositi zaključke o obrani na temelju onoga što smo vidjeli danas. Borba nije gotova. U Bagdadu se nalaze postrojbe Republikanske garde, posebne Republikanske garde te druge snage koje će nam se suprotstaviti. Ne znamo koliko dugo će oni izdržati".

Pomoćnik kapetana Thorpa je rekao da se Republikanska garda povukla u glavne bagdadske džamije i gradske bolnice. U međuvremenu, britanski vojnici su preuzeli kontrolu nad većim dijelom Basre, ali se i dalje suočavaju s otporom. Britanske snage jučer su se, nakon dvotjedne opsade, probile u grad kako bi slomile otpor paravojnih snaga odanih Saddamu Husseinu. Glasnogovornik britanskih snaga u Iraku je rekao da je prilično siguran da su britanski vojnici pronašli tijelo Alija Hasana al-Majeeda, zloglasnog generala i rođaka Saddama Husseina, kojeg se smatra odgovornim za napad bojnim plinovima na Kurde 1988. godine. Dotični general je poznat i kao “Kemijski Ali” i bio je odgovoran za iračke snage na jugu. Ako njegova smrt bude potvrđena on će biti prva istaknuta ličnost iračkog režima koja je ubijena u ratu.

Od događanja na drugim bojišnicama u Iraku recimo da američke snage sada kontroliraju središte Karbale, svetog mjesta muslimana Šiita. Na sjsveru, pak, kurdski borci i američki specijalci napreduju ka Mosulu dok se iračke snage povlače. Američke oružane snage istražuju jučerašnji incident u kojem je američki zrakoplov zabunom bombardirao konvoj kurdskih boraca i američkih specijalaca. Prema kurdskim izvorima u tom je napadu poginulo 18 Kurda.

XS
SM
MD
LG