Linkovi

Danas početak summita Bush - Blair (7/4/03) - 2003-04-07


Predsjednik Bush danas odlazi za Sjevernu Irsku, gdje će u Belfastu razgovarati s britanskim premijerom Tonyjem Blairom. To će im biti treći sastanak u manje od mjesec dana.

Predsjednik Bush i premijer Blair razgovaraju gotovo svakodnevno, a često se i sastaju. Ovoga puta, sastaju se u dvorcu u blizini Belfasta. Iako će razgovorima dominirati Irak, dvojica će čelnika razmijeniti mišljenja i o drugim pitanjima, uključujući izraelsko-palestinski sukob. Većina sastanaka bit će privatna, a tiskovna konferencija zakazana je za sutra. Vjeruje se da će novinare najviše zanimati upravljanje poslijeratnim Irakom.

Tony Blair se zalaže da u tom procesu istaknutiju ulogu preuzmu Ujedinjeni narodi. No, američka administracija tvrdi da bi obnovu neposredno nakon rata trebala predvoditi koalicija. Dužnosnici Bijele kuće kažu da žele angažman Ujedinjenih naroda, no jasno iskazuju uvjerenje da Vijeće sigurnosti, koje nije izrijekom odobrilo akciju protiv Iraka, ne bi trebalo preuzeti vođenje Irakom nakon što rat završi. Savjetnica za nacionalnu sigurnost Condoleeza Rice izjavila je nedavno da je koalicija u rat uložila "krv i živote svojih vojnika", te da se o ulozi Ujedinjenih naroda treba pregovarati.

XS
SM
MD
LG