Linkovi

Američke snage stežu obruč oko Bagdada (7/4/03) - 2003-04-07


Američke snage stežu obruč oko Bagdada, dok Britanci javljaju da su veliki dijelovi Basre sada pod kontrolom koalicije. U Bagdadu su se danas ponovno čule velike eksplozije, nakon što su američke snage u nekoliko navrata upale u središnji dio grada. Američki vojni dužnosnici tvrde da američki vojnici sada kontroliraju sve prilaze gradu. Nakon što su zauzele bagdadsku zračnu luku, američke snage počele su je koristiti kao polaznu točku za uspostavljanje obruča oko grada.

Dopisnica Glasa Amerike Alisha Ryu opisala je zbivanja iz zračne luke: "Oni pokušavaju opkoliti grad. Blokirali su sve važnije prometnice na sjevernim prilazima gradu i presjekli promet u tom području. Dakle, izoliraju grad sa sjevera. To će napraviti i na jugu, zapadu i istoku kako bi potpuno opkolili grad."

Na aerodrom je sletio i prvi američki vojni zrakoplov. Diljem Bagdada nastavile su se voditi borbe topništvom, granatama, strojnicama i osobnim naoružanjem. Američke snage upale su u centar grada da bi testirale snagu ukopanih iračkih branitelja. Američki dužnosnici kažu da ne znaju - ili barem ne žele reći u javnosti - kako je snažna obrana Bagdada. Ukupan broj žrtava nije poznat. No, glasnogovornik američkog Središnjeg zapovjedništva u Dohi u Kataru, brigadni general Vince Brooks izjavio je da su koalicijske snage desetkovale jedinice na koje su naišle oko Bagdada, te da su pri tome same pretrpjele manje žrtve.

"Znamo da smo nanijeli teške gubitke snagama na koje smo naišli i na koje smo koncentrirali naše napore. Mnoge od tih postrojbi više ne postoje kao učinkovite borbene formacije," rekao je general Brooks.

Na jugu, britanske snage probile su se, nakon dvotjedne opsade, u centar Basre, pri čemu su ubile ili zarobile nepoznati broj Iračana. Britanske su snage priopćile da su uspjele postaviti kontrolne točke u tom gradu, u kojem su u jučerašnjim borbama ubijena tri britanska vojnika. Američki su vojni dužnosnici priopćili da su američki vojnici ubili 400 pripadnika iračkih paravojnih snaga tijekom dvodnevnih borbi u Karbali.

Na sjeveru zemlje, najmanje je 17 osoba ubijeno, a preko 40 ih je ranjeno kada je, prema riječima svjedoka, jedan američki borbeni zrakoplov ispustio bombu na konvoj kurdskih boraca i američkih specijalaca. Pentagon je pokrenuo istragu o ovom incidentu, koji se dogodio na putu između Kirkuka i Mosula.

XS
SM
MD
LG