Linkovi

Međunarodna suradnja ili unilateralizam? (7/4/03) - 2003-04-07


Danas na kioske stižu brojni američki tjednici, pa ćemo, umjesto pregleda dnevnog tiska, prostor posvetiti jednom članku iz najnovijeg izdanja tjednika "Time"

"Time" piše o rivalstvu između američkog državnog tajnika Colina Powella i ministra obrane Donalda Rumsfelda: “Postoje trenuci u povijesti kada ideologija prestaje biti salonska igra za akademike i počinje izravno oblikovati izgled svijeta” – objavljuje "Time" uz objašnjenje – dok se američke postrojbe okupljaju u okolici Bagdada na washingtonskim koridorima moći vode se idejne bitke koje bi mogle oblikovati izgled Srednjeg istoka. Bitku predvode umjereni i izolirani Colin Powell i tvrdolinijaš iz Pentagona Donald Rumsfeld.” Korijen njihovog sukoba ležu u različitim pogledima na to kako svijet treba izgledati. Rumsfeld i njegova ekipa civilnih neokonzervativaca u Pentagonu često favoriziraju unilateralan pristup u nametanju američkih interesa u svijetu, dok Powellov tabor gleda na svijet kroz prizmu međusobno spojenih interesa koji trebaju biti zaštićeni savezništvom i stabilnošću.

Sada, kada bi Saddam Hussein mogao biti zbačen s vlasti, ključna se bitka vodi za kontrolu privremene iračke vlasti, koja će voditi zemlju nakon američke vojne vladavine. Rumsfeldovi pomoćnici promiču Iračane u egzilu koje predvodi Irački nacionalni kongres na čelu s 58-godišnjim Ahmedom Chalabijem. Taj bivši businessman, prema informacijama iz State Departmenta, podržanim od strane CIA-e, šarlatan je koji ne živi u Iraku od 1958. godine, pa nema ni biračko tijelo unutar zemlje.

Prije dva tjedna državni tajnik Powell poslao je ministru Rumsfeldu listu istaknutih Amerikanaca koji bi mogli pomoći u prijelazu s vojne na privremenu vlast, ali većina imena s tog spiska odbilo je Ministarstvo obrane. Gospodin Rumsfeld je onda nominirao jednu skupinu tvrdolinijaša, uključujući i bivšeg direktora CIA-e Jamesa Woolseya, da bude ministar informiranja. Powellova ekipa vidi taj potez kao opasno nerazuman.

No – naglašava "Time" – najvažnija debata glede budućnosti Iraka je i bitka oko toga hoće li i gdje predsjednik Bush ponovno razmjestiti američke postrojbe radi iskorijenjavanja terorizma i “presađivanja” demokracije? “Vojni dužnosnici javljaju da je korištenje sile protiv Sirije ili Irana, nakon što se stabilizira situacija u Iraku, “živa tema” u Bushlandu” – navodi "Time", te ističe da takva ideja State Departmentu i američkim saveznicima poput Saudijske Arabije i Egipta – zadaje “opetovane srčane udare…!”

“State Department želi što je moguće više ljudi pridobiti na našu stranu, a u Ministarstvu obrane kažu – gledajte, ovdje je riječ o velikoj i jasnoj viziji novog demokratskog Srednjeg istoka i mi smo je spremni provesti” – kaže republikanski senator Sam Brownback.

"Time" na kraju donosi sljedeći zaključak: ”Nitko ne može reći da predsjedniku Bushu nedostaje vizija, što može biti prilično dobar pokazatelj gdje se on nalazi u okviru debate Powell-Rumsfeld. U nešto više od dvije godine u Bijeloj kući predsjednik je pokazao sklonost da povlači smione poteze i možda sprema još takvih poteza!”

XS
SM
MD
LG