Linkovi

Na burzama dionica muškarci još uvijek dominantni (11/4/03) - 2003-04-07


Žene su u Sjedinjenim Državama postigle veliki napredak u mnogim profesijama – u pravu, medicini i drugim područjima u kojima su muškarci uvijek dominirali. No promjene su znatno sporije u financijskom sektoru, konkretno na Wall Streetu, gdje se nalazi njujorška burza.

Burza je bučno mjesto koje odjekuje vikom brokera koji kupuju i prodaju dionice. Kao i na brojnim drugim burzama, u njujorškoj se također uglavnom mogu čuti muški glasovi. Autorica Muriel Siebert kaže. "Wall Street se još uvijek odupire ulasku žena zato jer uključuje novac i tradiciju".

No situacija se ipak polako mijenja. U burzi svoja stalna mjesta ima sve više žena, a Muriel Siebert je bila prva. U knjizi “Promjena pravila” ona opisuje kako je pokrenula taj trend. 1954. godine napustila je svoj rodni grad, Cleveland, u saveznoj državi Ohio, i otišla je u New York. Iako je prekinula studij, s novcem je uvijek znala postupati – zbrajati ga, oduzimati, množiti i dijeliti. Zaposlila se kao stažist u jednoj brokerskoj tvrtki u New Yorku.

Ubrzo je primjetila da je se ne tretira kao njezine muške kolege. "Kad bi tvrtka priređivala ručak u jednom od klubova ja nisam mogla ići. Ženama je ulaz bio zabranjen! Bila sam osim toga manje plaćena. Nekoliko puta sam mijenjala posao jer su muškarci koji su obavljali isti posao kao i ja bili dvostruko više plaćeni. To jednostavno nije bilo u redu".

Godine 1967. jedan joj je prijatelj savjetovao da kupi brokersko mjesto na burzi kako bi sama mogla biti svoj šef. Ona je bila prva žena koja se na to odlučila unatoč rizicima i problemima u dobijanju kredita za zakupljivanje mjesta na burzi. No gospođa Siebert je bila tvrdoglava, bila je spremna na rizik, a dobila je i značajnu podršku. "Prvog dana jedan od mojih klijenata me nazvao i rekao da želi naručiti posao kako bi moj prvi mjesec na burzi bio uspješan. Ispostavilo se da je to bila moja banka, koja mi je upravo odobrila zajam. Provizija koju sam zaradila na tom poslu iznosila je isto koliko i prvi mjesec kamata na zajam. Rekli su mi da su željeli osigurati da im mogu platiti kamatu".

Tijekom vremena Muriel Siebert je na Wall Streetu ostvarila niz zavidnih uspjeha. Jedno od područja za koja se specijalizirala bila je svemirska industrija i kada je tvrtka Lockheed zatražila pomoć savezne vlade kako bi se izvukla iz financijskih poteškoća gospođa Siebert je pomogla. Ona je napisala detaljno izvješće o tome kako bi mogući bankrot korporacije Lockheed zaustavio proizvodnju nove inovativne tehnologije na polju avijacije. Muriel Siebert još uvijek radi na Wall Streetu, ali se, kako kaže, još uvijek osjeća kao autsajder. No premda je još uvijek manjina ona je svojevrsna institucija. U posljednjim tjednima 1999. godine bila je među manjim brojem odabranih brokera koji su pozvani da zvonom oglase kraj poslovanja na burzi – na koncu “starog” tisućljeća. To joj je priznanje veoma godilo i bilo je znak da je, neovisno o kontroverzama koje je nekada izazivao njezin spol, sada priznata kao pravi pionir u svojoj profesiji.

XS
SM
MD
LG