Linkovi

Čovjekoliki majmuni na rubu izumiranja (7/4/03) - 2003-04-07


Čovjekoliki majmuni mogli bi se uskoro naći na rubu izumiranja. Kako upozorava međunarodna ekipa znanstvenika, koja prati gorile i čimpanze u afričkim prašumama, populacije ovih majmuna naglo se smanjuju zbog krivolova i virusa Ebole.

Prema rezultatima njihovog istraživanja, u proteklih dvadeset godina broj gorila i čimpanza u šumama zapadne ekvatorijalne Afrike pao je za preko 50 posto. Ukoliko se sadašnji trendovi nastave - kaže stručnjak za primate Richard Parnell sa sveučilišta Stirlinga u Škotskoj - broj čimpanza i gorila mogao bi u sljedećih 33 godine pasti za još 80 posto.

Iako su ranije najveću opasnost za primate predstavljali lovokradice, danas je, ističu znanstvenici, za njihovo preživljavanje daleko pogubniji smrtonosni virus Ebole. Samo u proteklih nekoliko mjeseci, ova je bolest, čija smrtnost iznosi između 50 i 90 posto, pokosila tisuće gorila i čimpanza u blizini Nacionalnog parka Odzala u Kongu. Šume Konga i Gabona, u kojima, kako se vjeruje, žive deseci tisuća primata, smatraju se posljednjim utočištem čovjekolikih majmuna.

Autori istraživanja, na kojem su radili znanstvenici iz Sjedinjenih Država, Gabona, Britanije, Španjolske i Škotske, pozivaju Svjetsku uniju za očuvanje biljnih i životinjskih vrsta da reklasificira gorile i čimpanze kao "kritično ugrožene životinjske vrste". Znanstvenici također ukazuju da bi za primate trebalo osigurati više zaštićenih područja, bolju zaštitu od krivolova i intenzivnije istraživanje virusa Ebole, ukoliko ne želimo da, jednoga dana, kako kažu, naša djeca gledaju čovjekolike majmune samo u zoološkom vrtu.

Rezultati istraživanja objavljeni su u najnovijem elektronskom izdanju britanskog časopisa "Nature".

XS
SM
MD
LG