Linkovi

U borbama u Bagdadu poginulo više stotina iračkih vojnika (6/4/03) - 2003-04-06


Nakon kratkog proboja američkih oklopnih snaga do središta Bagdada, sinoć su u glavnom gradu Iraka ponovno odjekivale eksplozije i pucnjava pješačkog naoružanja. U međuvremenu, kako javlja Jim Malone, Bagdad napuštaju tisuće njegovih stanovnika.

Kolona od tridesetak tenkova i oklopnih vozila probila se jučer do središta grada. Borbe su bile žestoke. U njima je – prema izvješću novinara koji putuju s američkim snagama – poginulo više stotina iračkih vojnika.

S jednom američkom postrojbom koja se nalazi na jugozapadnim prilazima Bagdadu je i naša novinarka Alisha Ryu: "Kad su došli do centra, u roku od nekoliko minuta našli su se pod snažnom vatrom. Deseci iračkih boraca, navodno iz Republikanske garde, pucali su na kolonu s krovova kuća. Pucali su iz ručnih bacača raketa i protu-zračnih topova. Bilo je tu i paravojnih fedajina – oni su većinom napadali sa zemlje."

Američki časnici kažu da brzi upad u središte grada nije imao za cilj osvajanje teritorija, već je to bila svojevrsna poruka iračkom čelništvu, ali i građanima. General Victor Renuart je na tiskovnoj konferenciji u Kataru, gdje se nalazi regionalno zapovjedništvo koalicijskih snaga, rekao: "Bila je to jasna poruka o sposobnosti koalicijskih snaga da uđu u Bagdad, kada i gdje budu željele."

S jugoistoka, glavnom gradu Iraka primiču se dodatne američke postrojbe. S marinskim ekspedicijskim korpusom je naša novinarka Deborah Block. Kaže da marinci nailaze na sporadični otpor neprijatelja. "Na lokaciji gdje se nalazimo bilo je iračkih snajperista. Tu u blizini, na stepeništu jedne zgrade blizu auto-ceste, mogu vidjeti tijelo snajperista, kojeg su ubili marinci."

Za to vrijeme, Bagdad napuštaju tisuće njegovih stanovnika, u strahu od uličnih borbi. Američko i britansko ratno zrakopolovstvo djeluje nad Bagdadom 24 sata, za razliku od prethodna dva tjedna, kada se uglavnom djelovalo po noći. Avione pružaju blisku podršku kopnenim snagama, posebno u uništavanju ostataka Republikanske garde.

Zapovjednik koalicijskog zrakoplovstva je general Michael Moseley. "Većina snaga Republikanske garde koja se nalazi na prilazima Bagdadu je uništena. Potpuno smo ih razbili. Novinari ponekad govore da smo ih načeli – nismo ih načeli, mi smo ih potpuno uništili."

******

Američko Središnje zapovjedništvo objavilo je da su koalicijski zrakoplovi kod Basre uništili dom zloglasnog iračkog generala Alija Hasana al-Majeeda, poznatog pod nadimkom “kemijski Ali”, jer je zapovjedio napad kemijskim oružjem na kurdsko stanovništvo, 1988. godine.

Također u Basri, britanske snage nailaze na sve slabiji otpor, no još uvijek ne ulaze u samo središte grada. Inače, u jednom skladištu u blizini Basre, britanski su vojnici našli stotine drvenih kutija s ostacima ljudskih tijela. Britanski je časnik rekao da su posmrtni ostaci u stadiju raspadanja, te da ne potječu iz ovog rata. Novinarka koja je posjetila ovu lokaciju tvrdi da se većinom radi o žrtvama mučenja, protivnicima režima Saddama Husseina.

Na sjeveru Iraka, američko zrakoplovstvo napalo je iračke položaje kod Mosula, kojem se približavaju snage iračkih Kurda, u pratnji manjeg broja američkih specijalaca.

******

Hans Blix, glavni inspektor Ujedinjenih naroda za iračko naoružanje, izjavio je da ga “vrlo zanima da li Irak zaista posjeduje oružje za masovno uništavanje.” Posebne inspekcije koalicijskih snaga tragaju za kemijskim i biološkim oružjem, no do sada takvo naoružanje nije pronađeno. Stručnjaci smatraju da se ono nalazi skriveno u opsegu od četrdesetak kilometara od Bagdada, u području u kojeg tek stižu veće američke snage. Hans Blix je izjavio da vjeruje da će rat uskoro biti gotov, no vjerojatno ne toliko brzo da bi se vratio u Irak do 30. lipnja – kada odlazi u mirovinu.

******

U redovitoj radio-poruci naciji, predsjednik George Bush jučer je rekao da je koalicija spremna okončati započetu misiju unštenja režima Saddama Husseina. "Obećajem narodu Iraka, nećemo posustati sve dok vaši tlačitelji ne nestanu, a vaša zemlja ne bude slobodna."

Američki se predsjednik priprema za susret s britanskim prejerom Tonyjem Blairom u ponedjeljak, u Belfastu u sjevernoj Irskoj. Američka će strana predložiti da odmah nakon rata, Irakom upravlja kratkotrajna američka administracija, koju bi potom zamijenila privremena iračka vlast. Britanija smatra da bi u poslijeratnoj tranziciji Ujedinjeni narodi trebali imati veću ulogu od one koju im je namijenila Amerika.

******

Bez obzira na upad u središte Bagdada, te zauzimanje njegova aerodroma, iračka vlada tvrdi da se uspješno odupire. Ministar informacija Muhamed al-Sahaf je izjavio: "Opkoljavamo ih. Američke su snage pod snažnom topničkom i raketnom vatrom."

Iračka je televizija jučer ponovno emitirala snimke Saddama Husseina i njegovih sinova, međutim teško je reći kada su ti snimci bili napravljeni.

XS
SM
MD
LG