Linkovi

Film tjedna: Telefonska govornica (6/4/03) - 2003-04-06


Danas predstavljamo osvarenje filmskog redatelja Joela Schumachera koje nosi naslov “Telefonska govornica”.

Stu Shepard je izuzetno vješt manipulator koji može manevrirati i u najtješnjem prostoru dok se istovremeno delikatno vrti oko istine, kao mačak oko vruće kaše. Koristi javnu telefonsku govornicu kada naziva svoje ljubavnice, kako njegova supruga ne bi na mobitel računima mogla vidjeti brojeve koje je nazivao. Međutim, učinio je grešku kada je podigao slušalicu u javnoj govornici nakon što je telefon zazvonio.

Javio mu se snajperist koji se krije iza jednog od tisuća prozora na okolnim neboderima na Manhattanu. Ispostavilo se da snajperist zna za Stuove vanbračne “izlete”. Zaprijetio mu je da će ga ubiti ako pokuša izaći iz telefonske govornice.

Colin Farrell je u ulozi Stua, i kaže da tema o kojoj govori film “Telefonska govornica” može biti relevantna u bilo čijem životu, javnom ili privatnom. "Ambicije u nečijem životu u pogrešnom trenutku i iz pogrešnih pobuda mogu biti izuzetno destruktivne. Zato je dobro imati prijatelje, jer mom liku snajperist gotovo dođe kao prijatelj. Nikada o tome nisam razmišljao na ovakav način. Kao prijatelj, nepoznati snajperist kao da mu daje pljusku koja bi ga trebala osvijestiti. Stu bi, ako bi nastavio putem kojim je krenuo, mogao za desetak-petnaest godina postati vrlo loš čovjek. Snajperist ga donekle vraća u realnost, stavlja pred njegov život svojevrsno ogledalo i pita 'što misliš, da si toliki frajer?'”

Kiefer Sutherland igra ulogu, točnije, daje glas nevidljivom snajperistu koji gađa nedužne prolaznike tijekom opsade telefonske govornice u kojoj se nalazi Stu. "Ja ubijanje ovdje vidim kao metaforu. Snajperist u stvari time kaže 'Čitavog života sam bio normalan i bio odgovoran za sve svoje postupke. Sada ćete ljudi i vi ponijeti svoj dio odgovornosti'. On kaže glavnom junaku nešto poput 'nisi ti loš frajer, ali ćeš odgovarati za ono što si učinio, za to kako se odnosiš prema ljudima te za svoju neiskrenost.' Najgore od svega je to što sam, snimajući ovaj film, sve više i više volio lik koji sam igrao. Također, vidio sam se većim dijelom u ulozi Colina Farrella, što još više zabrinjava" - rekao nam je Kiefer Sutherland.

Redatelj filma “Telefonska govornica” Joel Schumacher vjeruje da se film uklapa u univerzalne urbane strahove. "Mislim da su nam sva ograničenja koja smo imali tijekom rada na filmu išla u prilog. Imali smo tek dva tjedna za pripremu i deset dana za snimanje filma. Snimali smo istovremeno s četiri kamere. Glumci su stalno bili u kadru. Mislim da film nosi mnogo energije zbog toga jer je sniman pod pritiskom rokova."

U filmu “Telefonska govornica” igra još i Radha Mitchell, u ulozi Stuove supruge. Katie Holmes igra ulogu žene s kojom Stu kani prevariti svoju suprugu. Forrest Whitaker igra ulogu policijskog detektiva koji je odlučan mirnim putem i bez žrtava razriješiti snajpersku krizu u jednom od najprometnijih dijelova New Yorka.

XS
SM
MD
LG