Linkovi

Tuga u vojnoj bazi Fort Bliss (6/4/03) - 2003-04-06


U vojnoj bazi Fort Bliss u Texasu ovo su teški dani – tuguje se za devetoro vojnika jedne pozadinske postrojbe koji su ubijeni 23. ožujka u iračkoj zasjedi na jugu te zemlje. Tijela ubijenih vojnika otkrivena su pri oslobađanju njihove preživjele kolegice, Jessice Lynch, iz jedne bolnice u mjestu Nasiriyah.

Od oslobođenja Jessice Lynch, dobrim vijestima nadali su se i bližnji njezinih suboraca. Međutim, jučer su te nade bile uništene – viješću da su leševi otkriveni u iračkoj bolnici bili leševi američkih vojnika.

Časnica Jeane Offut, koja je u Fort Blixu zadužena za odnose s javnošću, kaže da vojska obiteljima poginulih vojnika pomaže na različite načine, prvenstveno putem terapije kojoj je cilj umanjiti šok i tugu zbog smrti bližnjega:

"Terapija može potrajati i do šest mjeseci. Ponekad psihoterapeut ostaje u stalnom kontaktu s obiteljima poginulih vojnika, i nakon tog roka. Tu su i vojni svećenici, socijalni radnici, psihijatri... Ako obitelji trebaju dugoročniju pomoć, i to za njih organiziramo."

Žrtve su bile pripadnici pozadinske postrojbe. Njihove obitelji često nisu niti bile svjesne da će oni biti u izravnom okršaju s neprijateljem. No kako kaže Jeane Offut, svi su bili vojnici. “Kad se borene jedinice približe bojišnici, pozadinske postrojbe idu za njima.”

Evo nekoliko informacija o poginulim američkim vojnicima iz baze Fort Bliss. Dočasnik Johnny Villareal Mata, iz Pecosa u Texasu i redov Ruben Estrella-Sotto iz El Pasa otišli su u vojsku kako bi nakon odsluženog roka ona platila njihove stipendije za sveučilište. Ruben Estrella-Soto želio je postati inženjer.

Lori Piestewa bila je članica indijanskog plemena Hopi, iz Arizone. Vijest o njezinoj smrti potresla je cijeli rezervat. 22-godišnji Jamaal Addison iz Georgije bio je poznat po svojoj kršćanskoj vjeri, a Robert Dowdy iz Clevelanda u Ohiu, kao dobar sportaš i obiteljski čovjek. James Kiehl, iz Comforta u Texasu, bio je po zanimanju kompjuterski programer, a supruga mu ovog mjeseca očekuje dijete. Narednik Donald Waters, otac triju djevojčica, želio je postati pisac za djecu.

Komemoracija za poginule vojnike održat će se u petak u bazi Fort Bliss.

XS
SM
MD
LG