Linkovi

Kako prepoznati pobjedu? (6/4/03) - 2003-04-06


Washington Post pod naslovom "Bagdad se probudio pod opsadom" opisuje atmosferu u Bagdadu nakon upada američkih snaga gotovo u centar grada. Samo nekoliko sati kasnije, gradske su ulice po prvi puta doista poprimile izgled grada u ratu. Republikanska garda zauzela je kuće uz liniju bojišnice, a policajci su postavili položaje na raskršćima. U grad su se počeli slijevati i irački tenkovi, topništvo i oklopna vozila. Fedajini u crnom počeli su ophoditi ulicama, a tisuće civila pobjegle su iz sve pustijeg grada - piše Washington Post.

New York Times se u jutrošnjem izdanju pita: "Kako će Sjedinjene Države i njihovi saveznici znati da su pobijedili u ratu protiv Iraka?" Predsjednik Bush je opetovano govorio o "smjeni režima"; ministar obrane Rumsfeld ovoga je tjedna spomenuo "bezuvjetnu predaju"; a nakon prvog zračnog udara na Bagdad počelo se pričati o "obezglavljivanju".

Iako nitko nije obećao da će Saddam Hussein biti uhvaćen "živ ili mrtav", kao što se govorilo za Osamu bin Ladena, njegova sudbina nije beznačajna - piše New York Times. Uspije li pobjeći, mogao bi se skloniti u nekoj naklonjenoj arapskoj zemlji i potpirivati otpor. Također, koalicija bi trebala minimalizirati odbojnost prema novoj vladi, a od ključne je važnosti i pronalaženje iračkog oružja za masovno uništavanje. Kako piše njujorški dnevnik, to bi spriječilo njegovo padanje u ruke terorista, a istodobno bi potvrdilo koalicijsko opravdanje za rat u Iraku.

New York Times također piše o ratu protiv Iraka kao o "lekciji svijetu". Ovaj je rat - piše Times - prvi rat koji se vodi u skladu s novom američkom strategijom preventivnih intervencija. Premda administracija tvrdi da Irak neće biti tek prvi u seriji preventivnih ratova, neki dužnosnici smatraju da će Irak poslužiti kao upozorenje drugim državama koje se ne žele odreći oružja za masovno uništavanje. S druge strane, oni pragmatičniji strahuju da bi pojedini režimi mogli iz Iraka izvući upravo suprotnu lekciju - a to je da američku vojnu akciju mogu izbjeći jedinu ukoliko se što prije "naoružaju do zuba" - piše njujorški dnevnik.

XS
SM
MD
LG