Linkovi

Ništa osim bezuvjete predaje (6/4/03) - 2003-04-06


Irački režim Saddama Husseina gubi rat protiv koalicije predvođene Sjedinjenim Državama. U Bagdadu, irački narod vidi da koalicija napada ciljeve povezane s režimom i iračkim čelništvom, te da nastoji poštediti urbane centre. Većina Iračana ne podržava Saddama Husseina. Njihova poslušnost temelji se na strahu od režima.

Kako je rekao predsjednik George Walker Bush:"svijet je iz prve ruke vidio okrutnu prirodu režima koji propada. U područjima koja su još uvijek pod njegovom kontrolom, režim nastavlja vladati terorom. Ratni zarobljenici se maltretiraju i pogubljuju. Iračani koji se odbiju boriti za režim ubijaju se. Jedna je Iračanka obješena zato što je mahala koalicijskim snagama. Neki irački vojnici pretvarali su se da se predaju, a zatim su otvarali vatru na koalicijske snage koje su im iskazale milost. S obzirom na prirodu ovog režima, očekujemo takve ratne zločine, ali ih nećemo oprostiti. Ratni zločnici bit će nesmiljeno progonjeni i strogo suđeni."

Sve veći broj Iračana, i u Iraku i izvan njega, s pravom odbija ispuniti naredbu da napadaju koalicijske snage. Oni koji takve napade ipak izvrše, smatrat će se odgovornima za njihove zločine. Režim se sada nalazi u takvim okolnostima da irački dužnosnici šire apsurdne glasine o tome da je koalicija započela pregovore o prekidu vatre. To je posve netočno.

Američki ministar obrane Donald Rumsfeld jasno je dao do znanja da: "nema nikakvih pregovora s bilo kime iz režima Saddama Husseina. Nećemo prihvatiti nikakav ishod ovoga rata koji bi omogućio Saddamu Husseinu i njegovom režimu da ostane na vlasti. U to nema nikakve sumnje. Njegovo će vrijeme proći i to uskoro. Koalicija će s njegovim režimom raspravljati jedino o bezuvjetnoj predaji."

Rat za oslobođenje naroda Iraka vodi se tek kraće vrijeme. Možda predstoje nove teške borbe. No, ishod rata je siguran. Saddam Hussein i njegovi pobočnici bit će uklonjeni s vlasti. Irački narod bit će slobodan.

XS
SM
MD
LG