Linkovi

Na američkom Jugu, Abraham Lincoln nekima još uvijek 'tiranin' (6/4/03) - 2003-04-06


U Richmondu, u saveznoj državi Virginija, jučer je otkriven spomenik Abrahamu Lincolnu, 16. predsjedniku Sjedinjenih Država.

Otkrivanje spomenika Lincolnu bio je ponešto kontroverzan događaj. Richmond je nakratko, u drugoj polovici 19. stoljeća, bio glavni grad Konfederacije južnjačkih država koje su se 1861. godine odcijepile od matice, prvenstveno zbog neslaganja s trendom postupnog ukidanja ropstva. Abraham Lincoln je bio predsjednik za vrijeme građanskog rata, 1861. - 1865., te se smatra najzaslužnijim za očuvanje jedinstva američke Unije, te poraz robovlasničkog Juga.

Spomenik je otkriven na godišnjicu posjeta Abrahama Lincolna glavnom gradu Konfederacije, neposredno po svršetku građanskog rata, početkom travnja 1865.

"Lincoln je ovamo došao ne kao osvajač, već kao prijatelj" - izjavio je na komemoraciji povjesničar Harold Holzer, direktor tijela koje organizira proslavu dvjestogodišnjice rođenja Abrahama Lincolna.

No, svi građani Richmonda nisu tako mislili. Nekoliko kilometara od mjesta gdje se održavala komemoracija, prosvjedovali su članovi organizacije koja okuplja potomke vojnika Konfederacije - njih nešto manje od stotinjak. Okupljanje je bilo organizirano i na grobu Jeffersona Davisa, predsjednika konfederacije južnjačkih država.

Nad prosvjednicima letio je manji športski zrakoplov koji je za sobom vukao transparent na latinskom "Sic semper tyrannis" - što je motto savezne države Virginija. To je i bio usklik atentatora Johna Wilkesa Bootha, simpatizera Konfederacije, nakon što je ubio predsjednika Lincolna, u kazalištu Ford u Washingtonu, neposredno nakon svršetka američkog građanskog rata.

Na komemoraciji povodom godišnjice posjete Abrahama Lincolna Richmondu, spomenik je otkrio bivši guverner Virginije Douglas Wilder, prvi guverner Virginije afričkog podrijetla. Njegov je govor bio isprekidan aplauzom, posebno jakim nakon rečenice da je "cijela nacija zahvalna Lincolnu zbog toga što je sačuvao ono što je nama najdraže - Sjedinjene Američke Države."

XS
SM
MD
LG