Linkovi

Kada tehnika nudi previše - tehnike? (7/4/03) - 2003-04-06


U posljednje vrijeme, američki potrošači se susreću s neuobičajenim obiljem tamo gdje ga ne očekuju, - a, prema opažanjima maloprodajnih mreža, uopće niti ne traže! Mali kućni aparati, pa i čitava bijela tehnika, u najnovijim modelima nudi, uz svoju osnovnu funkciju, čitav niz dodatnih high-tech funkcija.

Novi hladnjak kompanije LG dobar je primjer obrata stare poslovice: hoću prst, daješ mi čitavu ruku. Hladnjak se isporučuje s ugrađenim komputerskim ekranom, vezom za internet, elektronskom poštom i digitalnom kamerom. Ništa od toga nije tehnološka novina – LG je jednostavno sakupio postojeće pojedinačne elemente i sve ih ugradio u vrata frižidera.

Kompanija Electrolux, pak, proizvela je razgovorljivi stroj za pranje rublja. Ta je perilica opremljena brojnim senzorima, pa «osjeti» težinu rublja u bubnju, odlučuje se za optimalni program pranja, količinu vode i deterđenta, te za trajanje ciklusa pranja. Sve to bi bilo potpuno u redu kada perilica nakon toga ne bi vrlo glasno sve to i izrecitirala svom korisniku – a glasnoća poruke ne da se regulirati na, recimo, šapat. Osim na engleskom, perilica govori i na jeziku hindu, jer je za sada njezino glavno tržište izvoz u Indiju.

Niti drugi kućanski aparati ne zaostaju. Kompanija Whirlpool proizvela je pećnicu, nazvanu Polara, koja omogućuje da hrana bude do 24 sata hlađena u pećnici prije nego što bude ispečena. Dakle, pola hladnjak, pola pećnica. Najnovije kosilice za travu automatski se prilagođuju brzini hoda korisnika, a nekoliko modela kamkordera dolazi s ugrađenim «noćnim vidom». Novi digitalni video rekorderi mogu biti programirani da snime televizijski program koji će biti emitiran tek za godinu dana!

Radi se samo i isključivo o marketinškim potezima, tvrde stručnjaci. Naime, kupci ovakvih novih proizvoda, kako su pokazala istraživanja, ne koriste niti 75 posto od svega što je ugrađeno u novu «super-pametnu» tehniku. Ali, uvijek postoji šansa da će ih to navesti da bace potpuno ispravne hladnjake i perilice i kupe nove.

Ovakvo izobilje tehničkih dodataka osnovnim funkcijama kućnih aparata potječe iz devedesetih, kada je tehnološki boom cvao i svi su kupovali sve novo. U međuvremenu, stanje tržišta se promijenilo i Amerikanci su postali znatno oprezniji kupci. Stoga i nova tehnika ne nalazi tako brojne obožavatelje kao što se očekivalo.

Upravo suprotno, pokazalo se da se kupci sofisticiranih aparata, u slučaju da imaju problema s kvarovima svoje nove tehnike, okreću najjednostavnijim i najjeftinijim modelima. Čemu kupovati mušićavi DVD kompanije Sony, po cijeni od 400 dolara, kada se nude modeli i za 60 do stotinu dolara?

Klatno promjene simpatija kupaca zahvaća i napravu koja je do sada sa svakim novim tehničkim dodatkom osvajala nove žrtve – riječ je o celularnim telefonima, odnosno mobitelima. Prodavači kažu da sve češće čuju kupce koji traže «samo telefon; običan, najobičniji telefon», a ne nešto što će pisati elektronska pisma, igrati igre koje se učitavaju s Interneta, izvoditi simfonijsku glazbu umjesto zvonjave i raditi barem još desetak neželjenih stvari

XS
SM
MD
LG