Linkovi

Međunarodna koalicija (7/4/03) - 2003-04-06


Niz zemalja predan je oslobađanju Iraka od Saddama Husseina i njegovog oružja za masovno uništavanje. Neke članice koalicije predvođene Sjedinjenim Državama, koja je sastavljena da bi oslobodila Irak, i same su izbliza upoznale brutalnost i tlačenje. Među njima je i Estonija. Estonski premijer Siim Kallas rekao je predsjedniku Georgeu Walkeru Bushu da razumije potrebu sučeljavanja s Irakom. "Velike demokracije su sredinom i krajem tridesetih godina stajale po strani dok se spremala oluja. Zbog toga smo pedeset godina živjeli pod tiranijom i represijom. Znamo što znači čeznuti za slobodom i znamo koliko je važno stupiti u akciju kada se sprema oluja, kako bi ljudi mogli biti slobodni."

Članice koalicije predvođene Sjedinjenim Državama ovoga puta djeluju zajedno prije nego što bi regionalni diktator mogao ugroziti cijeli svijet. Postrojbe britanske vojske bore se protiv Saddamovih snaga na jugu Iraka i osiguravaju južna naftna polja i luku Umm Qasr. Australske snage bore se rame uz rame s koalicijskim snagama i pomažu u čišćenju luke Umm Qasr od mina. Poljske snage također pomažu u koalicijskim naporima.

Danska je kao svoj vojni doprinos u područje Perzijskog zaljeva uputila podmornicu i ekipu liječnika. Kako je rekao danski premijer Anders Fogh Rasmussen, "Došao je trenutak da zaustavimo Saddamovu opasnu igru s cijelim svijetom prije nego što bude prekasno…Dužni smo pomoći. Ne možemo samo jedriti pod zastavom pogodnosti i pustiti druge da se bore za slobodu i mir.

Predsjednik George Walker Bush rekao je da razne zemlje pomažu u stalnom napretku u ratu protiv iračkog režima.

"Koalicijske snage su umješne i hrabre. Čast nam je da ih imamo uz sebe," rekao je predsjednik.

Zajedno, Sjedinjene Države i njihovi saveznici uklonit će Saddama Husseina s vlasti, uništiti njegovo oružje za masovno uništavanje i osloboditi narod Iraka.

XS
SM
MD
LG