Linkovi

Bagdad u okruženju (6/4/03) - 2003-04-06


Američke snage gotovo su u potpunosti okružile Bagdad. Istodobno, američke tenkovske postrojbe izvele su drugi proboj ka središtu grada u misiji izviđanja, priopćilo je Središnje zapovjedništvo u Kataru. Američke postrojbe blokiraju dolazak iračkih pojačanja u grad te sprečavaju izlazak iračkih snaga iz Bagdada. Grad neprestano nadlijeće koalicijsko zrakoplovstvo koje pruža podršku kopnenim snagama.

Američki časnici procjenjuju da je tijekom probijanja linija obrane u južnom Bagdadu ubijeno između dvije i tri tisuće iračkih vojnika i paramilitaraca. Iračka državna televizija objavila je da se od večeras uvode ograničenja na ulazak i izlazak iz grada tijekom noći. Iračani nisu pojasnili tu svoju odluku, međutim, u proteklih nekoliko dana Bagdad su napustile tisuće ljudi. Iračka televizija prenijela je i izjavu koja se pripisuje Saddamu Husseinu u kojoj se irački vojnici, koji su ostali odvojeni od svojih postrojbi, pozivaju da se priključe bilo kojoj vojnoj jedinici i nastave se boriti.

Britanci ulaze u središte Basre

Na jugu Iraka, britanske snage su se probile u središte Basre, drugog po veličini iračkog grada. Izvješćuje se da su Iračani pružili žestoki otpor, ali su unatoč tome britanski vojnici uspjeli uspostaviti kontrolne točke unutar grada po prvi put od početka dvotjedne opsade.

Jučer je američko Središnje zapovjedništvo objavilo da je u Basri izveden zračni napad na kuću Alija Hassana al-Majeeda, iračkog generala koji je naredio kemijski napad na Kurde 1988. godine. U ruševinama je pronađeno tijelo njegovog tjelohranitelja no još nije potvrđeno je li u napadu ubijen zloglasni irački general koji je bio poznati pod nadimkom “kemijski Ali”.

Napadnut konvoj ruskih diplomata

Ruski novinar koji je putovao u konvoju ruskih diplomata na koji je danas otvorena vatra u Iraku izvjestio je da se konvoj našao u unakrsnoj vatri Iračana i koalicijskih snaga. Američko Središnje zapovjedništvo je priopćilo da ne raspolaže dokazima koji bi upućivali na vezu između koalicijskih snaga i napada na konvoj. Prema preliminarnim izvješćima, incident se dogodio na području koje kontroliraju Iračani. U konvoju koji se kretao ka sirijskoj granici ranjena su trojica ruskih diplomata.

Na sjeveru poginulo 18 Kurda

Američki dužnosnici istražuju incident u sjevernom Iraku u kojem je najmanje deset ljudi izgubilo život u bombardiranju koalicijskih zrakoplova. Predstavnici Kurda kažu da je američki zrakoplov bombardirao konvoj kurdskih boraca s kojima su se nalazili i američki specijalci. Kurdski izvori navode da je tom prilikom ubijeno 18 Kurda, a 45 ih je ranjeno.

XS
SM
MD
LG