Linkovi

Opkoljavanje Bagdada (5/4/03) - 2003-04-05


Vojne operacije koalicijskih snaga ušle su u treći tjedan. CNN je upravo objavio da su američke izviđačke postrojbe ušle u neka predgrađa Bagdada. Većina američkih snaga nalazi se na prilazima glavnog grada, nakon što su jučer osvojile glavnu zračnu luku. Aerodrom koji je do sad nosio ime Saddama Husseina preimenovan je u “Međunarodnu zračnu luku Bagdad.” Ratno zrakoplovstvo nastavlja s napadima na vojne i vladine ciljeve u Bagdadu i okolici.

Inače, iračka je televizija jučer objavila snimke koje – kako se tvrdi – prikazuju Saddama Husseina kako šeće ulicama Bagdada. To se dogodilo nakon što je irački režim – nakon višednevnih tvrdnji o navodnim američkim neuspjesima – priznao da se američka vojska nalazi na prilazima glavnom gradu.

“Udarite ih snažno, udarite ih snagom vjere” – glasila je jedna od izjava iz govora iračkog čelnika koje je prenijela lokalna televizija. Bio je to prvo obraćanje javnosti od kako je počeo rat.

Američke obavještajne službe tvrde da irački režim zna koristiti dvojnike Saddama Husseina, ljude koji mu vrlo naliče. Je li to znak da je Saddam Hussein ipak preživio zračne napade na njegov bunker, prve noći ratnih djelovanja – upitali su na redovitom briefingu za novinare glasnogovornika Bijele kuće Arija Fleischera. "Je li to Saddam ili nije – nije zapravo niti važno. Dani ovog režima su odbrojani, njihov je kraj vrlo blizu.

Irački ministar informacija jučer je priznao da su američke snage na prilazima Bagdadu, što je negirao prošlih dana. Zaprijetio im je – kako je rekao – napadom nekonvencionalnim sredstvima. Upitan radi li se o kemijskom ili biološkom oružju, ministar Muhamed al-Sahaf je rekao: "Ne, nipošto. Mislim na akcije žrtvovanja, gerilske akcije – izvedene u posve novom stilu."

******

Izvješćuje se da tisuće prestravljenih civila napušta Bagdad, odlazeći na sjever. Ceste su zakrčene, dok grad odjekuje eksplozijama i pucnjavom protu-zračne artiljerije. Američke snage zatvaraju prilaze Bagdadu, sa svih strana. Kad zapovjed stigne, spremne su ga i osvojiti.

Jučerašnja predaja oko dvije i pol tisuće pripadnika elitne republikanske garde navodi američko vojno vodstvo na pomisao da bi možda bilo dobro zaustaviti napredovanje prema gradskom središtu. Možda će se naime uskoro predati još Iračana, čime bi se izbjegle teške ulične borbe. General Vincent Brooks objašjava: "Bagdad je velik grad. Znamo da su unutra snage koje se namjeravaju boriti. Prema tome, moramo dobro planirati naše akcije."

Američke su snage prešle put od Kuvajta do Bagdada – oko 500 kilometara – u samo dva tjedna. Međutim, glasnogovornica Pentagona Victoria Clarke upozorava da su najteže borbe tek pred njima: “Iako su uništene dvije od šest divizija Republikanske garde, neprijatelj se razmješta po civilnim objektima – školama, džamijama, obiteljskim kućama, ambasadama. Očito je da nas neprijatelj želi da nas optuži za napad na civile.”

******

U vezi dopreme humanitarne pomoći – jučer je u Irak dopremljena znatna količina hrane, lijekova i drugih potrepština. Kamioni puni pitke vode i lijekova, u organizaciji UNICEF-a uskoro će stići u mjesta u južnom Iraku – Safan, Zubair, te u predgrađa Basre koja su pod nadzorom britanskih snaga. Hrana je dopremljena i u kurdska područja na sjeveru zemlje.

******

Međunarodni crveni križ još uvijek čeka na dopuštenje iračkih vlasti da posjeti američke ratne zarobljenike. Djelatnici Crvenog križa posjetili su oko tri tisuće iračkih vojnika, koje su zarobile koalicijske snage.

U međuvremenu, američki su mediji javili da je u nedavnom spašavanju Jessice Lynch, 19-godišnje američke vojnikinje koja je bila u iračkom zarobljeništvu, ključnu ulogu imao jedan irački državljanin, koji je prvi obavijestio američke snage gdje se ona točno nalazi.

******

U Kuvajtu – američke vojne vlasti objavile su optužnicu protiv američkog vojnika koji je prije desetak dana bacio ručnu bombu u šator u kojem su spavali njegovi kolege iz 101. padobranske divizije.. U napadu su poginula dva časnika, dok ih je desetak ranjeno. Narednik Hasan Akbar optužen je za ubojstvo te nekoliko drugih kaznenih djela.

******

Za to vrijeme u Washingtonu – vlada već planira poslijeratnu upravu nad Irakom. Državni tajnik Colin Powell o tome je rekao: "Želimo djelovati brzo, dan oslobođenja Iraka se približava. Zbog toga, vrlo marljivo radimo na planovima o uspostavi prijelazne vlasti, koja će predstavljati sve etničke skupine u Iraku – sve kojima je na srcu budućnost te zemlje."

No, koju će ulogu u svemu tome imati Amerika, Ujedinjeni narodi, pa čak i sami Iračani – ostaje da se vidi. Problem poslijeratne obnove bit će i na dnevnom redu skorog sastanka predsjednika Busha i britanskog premijera Blaira, u Belfastu, sljedeći tjedan.

Europske zemlje, poput Britanije i Francuske žele da svjetske organizacija preuzme znatnu, ako ne i ključnu ulogu u obnovi Iraka. No, državni tajnik Powell izjavio je da će – barem na početku – glavnu ulogu u poslijeratnom Iraku imati Sjedinjene Države i Britanije.

XS
SM
MD
LG