Linkovi

Saddamove trupe pucaju iz džamija (5/4/03) - 2003-04-05


Za više od 100 milijuna šiitskih muslimana diljem svijeta, pozlaćena kupola Alijeve džamije u Najafu, u Iraku, predstavlja svetište. U njoj je pokopan imam Ali Ibn Abu Talib, zet proroka Muhameda, i duboko poštovani šitiski vodja. Međutim, za režim Sadama Huseina, Alijev grob je tek još jedan od položaja na koje može rasporediti svoje snage kako bi mogle pucati na koalicijske postrojbe predvođene Sjedinjenim Državama. Dok su koalicijske snage drugog ovog mjeseca oslobađale Najaf, Sadamovi plaćenici pucali su na njih iz džamije. Koalicijske snage nisu uzvratile vatru, izjavio je general američke kopnene vojske Vincent Brooks.

Koalicijske snage bile su disciplinirane, birale ciljeve, te odlučile da ne uzvraćaju vatru prema džamiji i time je štitile. Korištenje Alijeve džamije od strane režima za vojne svrhe kako bi se izazvalo odgovor koalicije predstavlja posljednji u nizu odvratnih primjera stragije ovog režima koji hotimice dovodi u opasnost sveta mjesta." Džamija nema vojne vrijednosti, već veliku sakralnu vrijednost i treba je biti zaštićena od strane iračkog režima. Umjesto toga, rekao je general Brooks, štite je koalicijske snage. Mi je zasigurno želimo zaštititi koliko je god moguće znamo da se radi o svetom mjestu i znamo da ljudi u tom gradu očevidno znaju da se radi o svetom mjestu.

Kao i u drugim mjestima u Iraku, koalicijske snage su toplo dočekane od stanovnika Najafa. Kako se američke snage sve više približavaju Bagdadu, sve više Iračana shvaća da je na dohvatu njihovo oslobodjenje od tiranije Sadama Huseina. Irački narod, rekao je predsjednik George Walker Bush “zaslužuju bolje od života provedenog u klanjanju diktatoru. Oni zaslužuju da stanu na svoje noge kao slobodni muškarci i žene, kao građani slobode zemlje”.

XS
SM
MD
LG