Linkovi

Što vojnici misle o anti-ratnim prosvjedima? (6/4/03) - 2003-04-05


Sto vojnici koalicijskih snaga misle o anti-ratnim prosvjedima u svojim zemljama? Ocekuju li, kad se kucama vrate, dobrodoslicu kojom se docekuju heroji? S dvojicom vojnika iz koalicijskih snaga razgovarao je William Chien, u bazi kraj glavnog grada Kuwaita.

Porucnik Eric Jones pripadnik je americke postrojbe za psiholoska operacije. Nedavno se vratio s bojisnice i ceka da ga natrag pozovu druge postrojbe. Rodom iz drzave Tennessee, porucnik Jones kaze da je americko pravo na slobodu govora, time i na slobodu otvorenog neslaganja, jedan od razloga zbog kojih se on bori u Iraku.

"Biti anti-ratnog misljenja ili raspolozenja....to je Amerika. Imate slobodu izrazavanja svojih misljenja. Ja se slazem s operacijom, mislim da je za nas bilo potrebno doci ovamo, da je to u najboljem interesu Amerike i njene sigurnosti. Nakon 11. rujna vidjeli smo da zivimo u jednom novom i opasnom svijetu.”

Britanski vojnik Daniel Beck drugog je misljenja.. Iako se s ratom ne slaze, svojim osobnim politickim gledistima ne pridaje paznje, jer, kako kaze, ona nista promijeniti nece, a on je vojnik cija je duznost da izvrsava naredbe.

"Da, osobno mislim da je rat kriva stvar. Ali radim ono sto mi se kaze.”

Drugi britanski vojnik, koji je zelio ostati anoniman, upitan o sudjelovanju Britanije u ratu u Iraku, rekao je da je u teroristickim napadima, 11. rujna 2001, zivote izgubilo i preko tri stotine britanskih drzavljana te da stoga Britanija ima jednako dobrog razloga biti u ratu kao i Amerika.

Sto misle o ratnim napredovanjima u Iraku, jesu li zadovoljni brzinom kojom ih ostvaruju? Porucnik Jones smatra da sve ide po planu...

”Nisam ni mislio da ce nas pustiti unutra na prednja vrata. Otpor koji neki pruzaju nije iznenadio nikoga. Ako je itko mislio da ce sve biti za par dana gotovo, mislio je krivo. Sve za sada ide po planu i nista posebno ne iznenadjuje.”

Britanski vojnik Daniel Beck dodao je da je s Iracanima koje je do sada susreo imao samo pozitivno iskustvo. Iracki je narod, dodao je, tako dugo zivio pod autkratskom vladavinom da zasluzuje priliku za bolji zivot. Mnogi su Iracani pokazali da im je drago sto nas vide, potvrdio je i americki porucnik Eric Jones. I odrasli i djeca koje je susretao duz puta. Po njegovim rijecima, nijednog znaka neprijateljstva nije vidio u podrucju kojim je on prosao.

XS
SM
MD
LG