Linkovi

Žestoke borbe za Bagdad (5/4/03) - 2003-04-05


Značajne američke snage po prvi put su ušle u Bagdadu - priopćio je glasnovornik Središnjeg američkog zapovjedništva u Kataru. Dužnosnici kažu da su tenkovi prošli kroz južno predgrađe Bagdada i ušli u centar grada tijekom akcije koja je započela jutros u zoru. Glasnogovornik Središnjeg zapovjedništva je rekao da je cilj misije pokazati da koalicijske snage mogu ući u Bagdad na mjestu i u vrijeme koje one odaberu.

Zapovjednik američkih zračnih snaga u Iraku izjavio je da su uvedene stalne zračne ophodnje kako bi se pružila bliska potpora snagama na terenu. Irački ministar informiranja odbacio je tvrdnje da su koalicijske snage ušle u Bagdad. Mohammed Saeed al-Sahhaf izjavio je da je Bagdad pod čvrstom kontrolom iračke vojske koja je – kako je rekao – uništila američke postrojbe koje su pokušale zauzeti bagdadsku zračnu luku.

"Porazili smo ih i potisnuli iz cijelog područja. Okružujemo ih i bombardiramo teškim topništvom i raketama, rekao je irački ministar informiranja dodajući da će kasnije možda biti u prilici povesti novinare u zračnu luku kako bi se mogli uvjeriti u istinitost njegovih tvrdnji."

Uništeno dvadesetak tenkova

Naša izvjestiteljica Alisha Ryu nalazi se s Trećom pješačkom divizijom u bagdadskoj zračnoj luci te nam je poslala sljedeći opis događaja.

"Prva brigada Treće pješačke divizije, koja je ispred nas, započela je s raščišćavanjem glavnog terminala i učvršćivanjem svojih pozicija. No to ne znači da je zračna luka sigurna. Cijelu noć smo se nalazili pod vatrom minobacača i automatskog oružja. Na američkoj strani ima gubitaka, ali u ovim trenucima ne znamo točno koliko," kaže naša novinarka Alisha Ryu.

Ona je dodala da su američke snage uništile dvadesetak tenkova Republikanske garde u jugozapadnom dijelu Bagdada te da su se iračke snage sada raspršile. Pitanje je, međutim, znači li to njihovu pripremu za ulične borbe. Alisha Ryu kaže da američke snage i dalje imaju male gubitke

"Imamo vrlo mali broj gubitaka, što se borbe tiče. No moral potopavaju pogibije u nesrećama i incidentima. Prošle noći tri vojnika su poginula kada se njihov kamion sa streljivom prevrnuo. To su stvari koje negativno utječu na moral," kaže naša izvjestiteljica Alisha Ryu koja se nalazi na terenu s Trećom pješačkom divizijom.

Pentagon identificirao osmoro poginulih vojnika

U međuvremenu, Pentagon je identificirao posmrtne ostatke osmoro vojnika koji su pronađeni u bolnici u Nasiriji tijekom oslobađanja zarobljene vojnikinje Jessice Lynch. Američko Ministarstvo obrane je priopćilo da su se vojnici nalazili u konvoju koji je upao u zasjedu 23. ožujka. Petorica vojnika iz te postrojbe i dalje se nalaze na popisu ratnih zarobljenika. Međunarodni crveni križ i dalje čeka na dopuštenje iračkih vlasti da posjeti zarobljene koalicijske vojnike. S druge strane, djelatnici Crvenog križa registrirali su više od tri tisuće Iračana koji su zarobljenici koalicijskih snaga.

XS
SM
MD
LG