Linkovi

Posljednji Saddamov govor ukazuje na to da je on živ (4/4/03) - 2003-04-04


Jedan američki dužnosnik izjavio je da govor Saddama Husseina koji je emitirala iračka televizija ukazuje na to da je irački čelnik preživio napad od 20. ožujka. Isti je dužnosnik ukazao na Saddamovo spominjanje rušenja američkog helikoptera 24. prošli mjesec, četiri dana nakon spomenutog napada. Isti je dužnosnik napomenuo da taj govor nije uvjerljivi dokaz da je Saddam Hussein još uvijek živ. U spomenutoj snimci Saddam Hussein traži od iračana da se suprotstavljaju koalicijskim snagama uokolo Bagdada, podsjećajući ih na incident kad su - po iračkim tvrdnjama - seljaci srušili američki helikopter tipa Apache.

Irački ministar vanjskih poslova Naji Sabri izjavio je da je Saddam Hussein živ. U izjavi za britanski radio, irački ministar je rekao kako su irački predsjednik i čelništvo zemlje "dobro i da funkcioniraju". Kad ga je novinar upitao je li osobno vidio Saddama Husseina, Naji Sabri je odgovorio 'to se vas ne tiče'. Poslije toga je irački ministar informiranja pročitao priopćenje u ime iračkog čelnika u ojem se Iračani pozivaju da brane Bagdad. Lokacija na kojoj se Saddam nalazi kao ni njegovo stanje nisu potvrđeni s neovisnih izvora nakon masivnog bombaškog napada prvog dana rata prije dva tjedna.

Inače, obavještajci američke vojske vjeruju da su sva Saddamova pojavljivanja na televiziji, od početka rata u Iraku, zapravo video-vrpce snimljene prije nego su borbe i počele. To se vjerovanje temelji na pažljivoj analizirani govora i ostalih podataka sa snimaka, uključujući ljude i pozadinu u prostorijama gdje su snimci napravljeni. Medjutim, stručnjaci CIA-e kažu da još ne mogu donjeti nikakav konačni zaključak i pored toga što ta obavještajna služba ima dugu povijest analiziranja video-snimaka. CIA ističe da je moguće da se radi o porukama snimljenim prije rata, ali da to ne mogu tvrditi sa sigurnošću.

XS
SM
MD
LG