Linkovi

Američke snage mogle bi granatirati središte Bagdada (4/4/03) - 2003-04-04


U današnjim izdanjima listova u SAD očevidna je zaokupljenost američkim odnosno koalicijskim snagama koje su došle pred sam Bagdad. U Christian Science Monitoru danas je objavljen članak pod naslovom “Na vratima Bagdada, brzina i oprez". Autor kaže da bi američke snage, kada bi to htjele, mogle po središtu Bagdada udariti topničkim granatama, jer se gradske četvrti nalaze u dometu njihovog naoružanja. Medjutim, to neće biti tako. One će nastaviti odmjeravati snagu protivnika agresivnim ophodnjama, još preciznijim navodjenjem zračnih udara, te intenziviranjem specijalnih operacija protiv čelništva režima i područja od velikog simboličkog značaja, zaključuje novinar Christian Science Monitora. Američke snage će nadasve djelovati korištenjem “taktičke strpljivosti” dodaje autor.

Članak u Washington Postu, pod naslovom “Treća pješaška nailazi na slab otpor” autor govori o pojedinostima vojnih operacija proteklih dana u područjima južno od glavnog iračkog grada. Brzo napredovanje snaga na sjever uslijedilo je kao rezultat odustajanja američkih zapovjednika od uništenja elitne iračke divizije Medina koja im je stajala na putu. Koalicijsko zrakoplovstvo je, prema riječima vojnih dužnosnika, uništilo gotovo sva oklopna vozila i tenkove u ovoj suvremeno opremljenoj postrojbi, tako da je otpor vrlo slab, što je omogućilo prelazak rijeke Eufrat i ubrzano napredovanje prema Bagdadu.

Kako su vojnici gledali na to? Zapovjednici su morali iznova podsjećati svoje vojnike da su pripadnici neprijateljski raspoloženih snaga još uvijek oko njih, te da treba biti na oprezu. Dio vojnika je zadovoljan razvojen dogadjaja, jer se više od svega žele što prije vratiti kući, kaže se u članku u današnjem Washington Postu.

XS
SM
MD
LG