Linkovi

U obrani bagdadskog aerodroma poginulo preko 300 iračkih vojnika (4/4/03) - 2003-04-04


Središnje zapovjeništvo američkih snaga priopćilo je da su američke snage zauzele kontrolu na bagdadskim aerdromom koji se nalazi 20 kilometara od glavnog grada. Prema priopćenju američke vojske ubijeno je noćas više od 300 iračkih vojnika tijekom borbi za aerodrom. Američki časnici kažu da u ovom trenutku njihove jedinice još uvijek čiste pojedine džepove otpora, te da su pronađeni 'podzemni objekti' u kojima bi se još uvijek mogle nalaziti iračke snage. Uništeno je najmanje 5 iračkih tenkova. Zauzimanjem ovog aerodroma Bagdad će se naći na dosegu američkog topništva, a koalicijskim snagama će biti omogućeno da dopremaju zalihe i opremu zračnim putem.

U međuvremenu došlo je do očiglednog samoubilačkog napada na jednoj kotrolnoj točki koalicijskih snaga u kojem je ubijeno pet ljudi, među kojima su i tri vojnika koalicijskih snaga. Prema američkom zapovjedništvu, do napada civilnim automobilom bombom došlo je noćas sjeverozapdno od Bagdada. U priopćenju se incident opisuje kao da je iz auta izišla trudnica i počela vikati. Nakon toga su joj prišli koalicijski vojnici, a vozilo je eksplodiralo ubivši trudnicu, vozača i trojicu vojnika.

Prema drugim izvješćima, američke postrojbe koje napreduju prema Bagdadu sad su zastale na prilazima gradu, čekajući na naređenje da uđu u grad. Američki marinci koji se gradu približavaju s jugoistočne strane - prema izvješćima - nalaze se na 20 kilometara od središta Bagdada. Snage koje predvodi Treća američka pješadijska divizija nalaze se na istoj udaljenosti s jugozapadne strane.

Koalicijske snage i dalje nastavljau bombardirati Bagdad. Masivne eksplozije potresale su glavni irački grad i danas.

XS
SM
MD
LG