Linkovi

Iračke džamije nisu mete (4/4/03) - 2003-04-04


Borbeno zrakoplovstvo koalicije predvođeno Sjedinjenim Državama ima samo jedan cilj u Iraku – Saddama Husseina i njegov režim. Koalicijski zračni udari usmjereni su na čelništvo režima i njegove vojne i sigurnosne snage, objekte i sredstva. Koalicija koristi najsuvremeniju tehnologiju na svijetu kako bi izbjegla civilne žrtve i oštećenja u civilnim područjima, uključujući mnoge od iračkih kulturnih znamenitosti, džamija i vjerskih hramova.

Neovisni promatrači i novinari iz mnogih zemalja u to su se i sami osvjedočili. Međutim, dio medija ne iznosi točnu priču. Primjerice, bilo je netočnih izvješća da su koalicijske snage bombardirale džamiju u kojoj je grob štovanog muslimanskog mislioca Sheikha Abdula Qadira Jailanija, te da je al-Jailanijeva džamija bila u Basri. Činjenica je da se džamija nalazi u Bagdadu i da je neoštećena. Najbliži cilj koji su pogodile koalicijske snage je udaljen više od četiri kilometra.

Koalicijske snage su se pobrinule da se izbjegne ova i druge džamije i vjerski hramovi. Irački režim nema skrupula, kako je to istaknuo američki ministar obrane Donald Rumsfeld: "Iračka vlada je pokazala nedostatak poštovanja za ljudski život i postavila svoje vojne instalacije pokraj džamija, bolnica i škola. Postavila je svoje komunikacijske sustave u središte Bagdada i izmiješala civilne s vojim aktivnostima. To su učinili vrlo blizu velikog broja nedužnih muškaraca, žena i djece.”

Iračani neće biti sigurni sve dok se ne riješe Saddama Husseina. A taj dan dolazi.

XS
SM
MD
LG