Linkovi

Američke snage na prilazima Bagdada (3/4/03) - 2003-04-03


Američke snage sve su bliže Bagdadu, nakon što su razbile dvije divizije Saddamove Republikanske garde. Američke se postrojbe sada nalaze na oko 30 kilometara od iračkog glavnog grada, gdje, kako je javljeno, vode žestoke borbe s Republikanskom gardom. U međuvremenu, na jugu Iraka oboren je američki helikopter tipa Black Hawk, pri čemu je ubijeno sedam američkih vojnika.

Američke specijalne postrojbe jutros su napale jednu od predsjedničkih palača Saddama Husseina, 90 kilometara od Bagdada. General Vincent Brooks je izjavio da su u objektu pronađene "mnoge važne informacije."

Specijalne postrojbe zauzele su položaje na auto-cesti Bagdad-Tikrit, rodno mjesto Saddama Husseina koje se smatra uporištem njegovih najvjernijih pristaša.

Prošavši kroz al-Kut i Karbalu, američke snage bliže se Bagdadu iz nekoliko pravaca, nakon što su gotovo potpuno eliminirale dvije divizije Republikanske garde.

General Stanley McChrystal je kazao unatoč pitanjima o tome da li Saddam još uvijek kontrolira iračku vojsku, koalicijske snage i dalje nailaze na žestok otpor. Dužnosnici Pentagona priopćili su da je u blizini Karbale oboren jedan američki transportni helikopter, pri čemu je ubijeno sedam američkih vojnika. Četiri su vojnika ranjena, ali su u međuvremenu spašeni. Također, pristižu vijesti o novim topničkim napadima divizija Republikanske garde, koje napreduju prema koalicijskim snagama na jugu.

"Očekujemo vrlo teške borbe, odnosno, pripremamo se za njih. Ne očekujemo da ćemo lako osvojiti Bagdad," rekao je.

Američki marinci prošli su "crvenu zonu" oko Bagdada, nakon koje bi, strahuje se, Iračani mogli upotrijebiti kemijsko ili biološko oružje kao posljednju liniju obrane. Ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da su američke obavještajne službe otkrile znakove da se Iračani doista spremaju upotrijebiti takvo oružje. Iračka je državna televizija pozvala Iračane da isključe svoje mobitele, uz objašnjenje da neki, kako se vjeruje, koriste mobitele da bi surađivali s neprijateljem. Pentagon je priopćio da već tjednima kontaktira s iračkim zapovjednicima putem mobitela i e-maila.

Saddam Hussein ponovno je viđen na iračkoj televiziji, no ne zna se kada je njegovo pojavljivanje snimljeno. U Bagdadu, izvjestitelji su javili da su u zračnom udaru oštećeni rodilište Crvenog polumjeseca i druge civilne zgrade, pri čemu je bilo i stradalih. Američko Središnje zapovjedništvo u Kataru priopćilo je da preispituje podatke o ciljevima, da bi utvrdilo je li spomenute objekte oštetila raketa, koja je možda pala u blizini.

XS
SM
MD
LG