Linkovi

Powell danas s dužnosnicima EU  i NATO saveza (3/4/03) - 2003-04-03


250 ovdašnjih pacifističkih organizacija priprema antiratne demonstracije pred glavnim sjedištem NATO-saveza u Bruxellesu gdje će se danas održati serija značajanih sastanaka na razini ministara vanjskih poslova. Centralna je ličnost, naravno, američki državni tajnik.

S Colinom Powellom će u različitim kombinacijama diskutirati prvo Unijina vanjskopolitička "trojka", potom razmijeniti mišljenja ministri 15 članica Europske Unije da bi se serija sastanaka u NATO-u nastavila izvanrednim zasijedanjem Sjevernoatlantskog vijeća i finalizirala bilateralnim susretom Colina Powella s ruskom kolegom Igorom Ivanovim.

Četiri različita sastanka spaja zajednička točku dnevnog reda, Irak, točnije rasprava o poslijeratnom Iraku, načinima dostave humanitarne pomoći kao i potpore obnovi zemlje. Europska strana ne jednom je dala do znanja da glavna uloga u obnovi Iraka mora pripasti UN-u – obzirom da će izjednačavanje uloge voditelja ratne kampanje i potom obnovitelja umanjiti rezultate obnove, kako strahuje grčki premijer, računajući ozbiljno na frustracije u arapsko-muslimanskom svijetu.

Colin Powell je pripremio teren izjavom da UN treba dobiti svoje mjesto u iračkoj obnovi – pitanje je kako će se strane složiti kolika ta uloga mora biti. "Bitno je da se sastanci održavaju, mada su se NATO, Unija i SAD trebali naći prije rata", kako je prigovorio glasnogovornik grčkog Predsjedništva. Sastanci su prvi znaci popravljanja šteta nastalih transatlanstkim podjelama, glase ovdašnji komentari.

Od svih se ovih susreta inače ne očekuju odmah detaljni dogovori – za većinu je već i iskrena, izravna razmjena mišljenja prvi znak vraćanja na staru praksu pune suradnje.

Valja istaknuti i veoma zanimljiv interview povjerenika za proširenje Guentera Verheugena na temu "antiamerikanizma" i ponašanja kandidatskih zemalja. "Antiamerikanizam će spriječiti naše demokracije, ali se mi s obje strane Atlantika moramo čuvati daljniih pogrešnih rekacija, na politici je de-eskalirati ovaj sukob, a Sjedinjene se države trebaju vratiti provjerenim metodama multilateralne suradnje", kazao je povjerenik, objašnjavajući nadalje da su i pismo potpore osmorice kandidata za Uniju i deklaracija Vilniuske skupine o solidarnosti s Amerikancima predstavljali "pitanje trenutka" kojim su neke zemlje htjele uvećati šanse za ulazak u NATO. Niti jedna od ovih država ne želi se naći u poziciji, gdje će ih na jednu stranu vući Amerikanci a na drugu neki zapadni Europljani", zaključio je Verheugen.

XS
SM
MD
LG