Linkovi

USAID pokreće Balkanski trust za demokraciju (3/4/03) - 2003-04-03


Američka agencija za međunarodni razvoj USAID najavila je pokretanje inicijative za jačanje dobre uprave na jugoistoku Europe, vrijedne 25 milijuna dolara. Novi Balkanski trust za demokraciju imat će sjedište u Beogradu, a djelovat će u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Hrvatskoj, na Kosovu, u Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori, te u Rumunjskoj. S radom treba početi tijekom ove godine.

Kroz Trust svake će se godine dodjeljivati gotovo dva milijuna dolara građanskim organizacijama, lokalnim nevladinim organizacijama, lokalnim i regionalnim vladama, obrazovnim organizacijama i medijima. Trust će također dodjeljivati sredstva za jačanje suradnje među zemljama regije s ciljem promicanja razvoja političkog i građanskog društva potrebnih za dugoročnu stabilnost jugoistočne Europe.

Balkanski trust za demokraciju - kaže se u priopćenju USAID-a - osniva se u trenutku kada zemlje jugoistočne Europe počinju dugi proces učlanjenja u Europsku uniju i NATO. Iako je stabilna demokracija preduvjet za članstvo u ovim organizacijama, diljem regije demokracija je još uvijek krhka i još uvijek treba raditi na poboljšanju odgovornosti vlada i na transparentnosti - kaže se u priopćenju Američke agencije za međunarodni razvoj.

XS
SM
MD
LG