Linkovi

Jessica Lynch se žestoko borila za svoj život (3/4/03) - 2003-04-03


Velika zvijezda američkih medija, pa tako i dnevnih novina je 19-godišnja Jessica Lynch, prvo zarobljena od iračke strane, onda oslobodjena u akciji mornaričkih specijalaca iz postrojbi “Seals” i već prebačena u američku vojnu bolnicu u Njemačkoj na liječenje.

Prije zarobljavanja Jessica Lynch se žestoko borila za svoj život – piše današnji "Washington Post". Opkoljena, zajedno s drugima iz svoje postrojbe, u jednoj zasjedi u gradu Nasiriji, borila se sve dok je imala streljiva. Čak se nastavila boriti i nakon što je nekoliko puta bila ranjena, te nakon što je vidjela da je nekoliko drugih vojnika iz njezine postrojbe poginulo. “Borila se do smrti “ – rekao je jedan časnik – “nije željela živa pasti u ruke neprijatelju!”

No, kada je bila opkoljena u potpunosti bila je čak ubodena nožem. Ove informacije dolaze iz vojne obavještajne službe te s iračke strane. Iz akcije, u kojoj je Jessica bila zarobljena, nestalim se smatra pet vojnika, dok je petoro zarobljeno i to su upravo oni koji su bili prikazani na iračkoj televiziji, zajedno s četvoro mrtvih američkih vojnika, poginulih u toj bitci.

"Christian Science Monitor" piše o ratu iza linija bojišnice, ratu koji se ne vidi. Naime, agenti CIA-e i operativci iz specijalnih snaga vode taj tihi rat. Oni kradu tajne informacije, zauzimaju ključne točke, kao što su naftne bušotine, obilježavaju ciljeve za zračne napade, a čak pomažu i u dramatičnim spašavanjima, kao što je ovo maloprije opisano Jessice Lynch.

Možda je njihova najvažnija misija postavljanje zasjeda i drugih zamki za najvažnije visoke predstavnike iračke vlasti. Oni nastoje “obezglaviti” Saddamov režim, vrebajući na članove Revolucionarnog vijeća, Baath stranke, te visoke časnike i vođe Republikanske garde i posebnih postrojbi. Smatra se da se u samom Bagdadu nalazi najmanje 20 CIA-inih operativaca koji pokušavaju prikupiti informacije o tome je li Saddam Hussein živ ili ne. Upravo su agenti tog tipa, ljudi iz CIA-e, dali vojnim specijalcima podatke o tome gdje se nalazi Jessica Lynch.

Mnogi, osobito u američkoj vojsci, vjeruju da će Irak kapitulirati ukoliko njegovi stanovnici vide da je njihov predsjednik nestao. “Jedna od najvećih pogrešnih procjena je to što mislimo da će Iračani na nas gledati kao na osloboditelje “ – ističe u "Christian Science Monitoru" profesorica Judith Yaphe sa Sveučilišta nacionalne obrane i dodaje – “ Iračani nas vide kao strane okupacijske snage koji su izvršili invaziju na njihovu zemlju.”

XS
SM
MD
LG