Linkovi

Bush: Konačni cilj - Bagdad (3/4/03) - 2003-04-03


Predsjednik George Bush posjetio je najveću bazu američkih marinaca - Camp Lejeune, u Sjevernoj Karolini. U govoru marincima, gospodin Bush je rekao da će “Sjedinjene Države održati svoju riječ te će u Iraku završiti započeto.”

Kako iz Sjeverne Karoline javlja Paula Wolfson, iz baze u Camp Lejeuneu u Irak je otišlo oko 17 tisuća marinaca. U govoru marincima, predsjednik George Bush je bio vrlo optimističan: "Naše snage stalno napreduju. Konačni cilj je Bagdad. Ne prihvaćamo ništa drugo no potpunu i konačnu pobjedu."

No, predsjednikov posjet sadržavao je i tužnu stranu – činjenicu da se neki od marinaca iz ove baze nikad neće vratiti kući. "Vaša je baza izgubila neke od najboljih marinaca. Svaki od poginulih ostavlja iza sebe ožalošćenu obitelj."

Od ukupno 53 američke žrtve – 12 ih je iz Camp Lejeunea. Radi se ili o poginulima, ili pak o vojnicima koji se vode kao nestali. Predsjednik se nakon svog govora susreo s obiteljima poginulih marinaca.

******

Od današnjih događaja s bojišnice izdvajamo:

Predstavnici američkih oružanih snaga tvrde da su koalicijske snage izbile na prilaze Bagdadu, te da se pripremaju osvojiti glavnu zračnu luku, koja se nalazi 20 kilometara jugozapadno od glavnog grada.

Novinska izvješća spominju eksplozije u tom kraju. Nakon serije eksplozija dio Bagdada ostao je bez struje. Prema izvješću novinara agencije Reuters, koji putuje s američkim snagama, neke jedinice nalaze se samo 10 kilometara od predgrađa Bagdada.

Međutim, irački ministar informiranja Muhamed Said al-Sahhaf odbacio je ova izvjeća, rekavši da koalicijske snage “nisu niti blizu Bagdada.” On je izjavio da će njegova zemlja pobijediti u ovom ratu.

Izvješća s bojišnice navode da američke snage u svom prodoru prema Bagdadu nailaze na razmjerno slab otpor. Predstavnik Središnjeg zapovjedništva rekao je jutros da postoje “vjerodostojne indicije” da su iračke snage “nadjačane” od strane koalicijskih snaga. Glasnogovornik Središnje komande američkih snaga, general Vincent Brooks izjavio je da postoji mogućnost da se iračke snage povlače prema Bagdadu.

U međuvremenu, u blizini Karbale, u središnjem dijelu zemlju, u tijeku je potraga za pilotom američkog borbenog lovca FA-18, koji je srušen sinoć. U ovom trenutku ne zna se da li ga je srušila američka protu-zrakoplovna rakete Patriot ili pak iračka raketa.

Iz okolice Karbale javila nam se novinarka Glasa Amerike, Alisha Ryu. "Jutros se vjerovalo da su na naš zrakoplov bila ispaljena dva iračka projektila. Rakete Patriot ispaljene su kako bi uništile iračke projektile. Vjerovalo se da je raketa Patriot pri tome greškom pogodila zrakoplov. No, to je još uvijek nepotvrđena informacija. O uzrok rušenja aviona još uvijek se vodi istraga."

******

Američka vojnikinja Jessica Lynch, koju je prekjučer oslobođena iz iračkog zarobljeništva, nalazi se u američkoj vojnoj bolnici u Landstuhlu u Njemačkoj.

Njezino stanje je stabilno, iako su joj prilikom zarobljavanja bile polomljene obje noge a zadobila je i nekoliko rana od metaka.

Prema izvješću dnevnika Washington Post, 19-godišnja Jessica Lynch, koja je bila vozač kamiona u jednoj pozadinskoj jedinici za opskrbu, u okršaju je s iračkim vojnicima uspjela iz vatrenog oružja pogoditi nekoliko napadača.

XS
SM
MD
LG