Linkovi

Državni tajnik Powell s čelnicima EU i NATO saveza (3/4/03) - 2003-04-03


Sastanak ministara vanjskih poslova Sjedinjenih Država, NATO saveza, Rusije i Europske unije na temu iračke obnove dao je prve naznake i ideje o obnovi Iraka ali i označio početak procesa premošćivanja razlika koje su tako dramatično podijelile međunarodnu zajednicu.

23 ministra vanjskih poslova iz Europske Unije, Rusije i NATO saveza okupila su se u četvrtak u glavnom sjedištu Saveza u Bruxellesu. Tema skupa je, naravno, Irak - njegova poslijeratna obnova i demokratska konsolidacija zemlje s osnovnom porukom sa sastanaka da je otpočelo razdoblje pomirivanja razlika dvaju strana Atlantika.

Središnja je osoba svih sastanaka bio američki državni tajnik na svom, primijetit će komentatori, tek trećem ovogodišnjem putovanju van Sjedinjenih Država. Colin Powell je, u za njega i suradnike mu zaista napornom radnom danu, imao dvadesetak bilateralnih susreta i izbiriefirao ministre vanjskih poslova 15 članica Unije i 18 kolega iz NATO saveza o trenutnoj situaciji u Iraku i američkim stavovima o razdoblju nakon sukoba.

Europska je strana ostala dosljedna poznatom stavu da UN treba dobiti značajnu, pa i glavnu ulogu u post-Saddamovom Iraku – u čemu se razilazi od Amerikanaca koji su tek počeli dozvoljavati mogućnost UN-ovog uključivanja u akcije po svrsi i naravi slične onima u Afganistanu, na što je inače upozorio šef britanske diplomacije Jack Straw.

Svi su se sudionici složili da je prerano za odluke, sada je vrijeme razmatranja opcija. Rasprave su protekle u veoma iskrenom, prijateljskom tonu, opisali su diplomati razgovore. Glavni tajnik NATO-a George Robertson je pak ustvrdio, komentirajući atmosferu, da se ne može govoriti o "smanjivanju tenzija", prije o "kontinuitetu" i "suradnji".

NATO bi u obnovi Iraka mogao dobiti zamjetan zadatak, u principu su se složili ministri. Europska Unija naglasila je kako će u obnovi Iraka, uključujući i vojnu participaciju SFOR-ovog ili afganistanskog tipa ući tek s mandatom UN-a.

Dodajem da je NATO-vo glavno sjedište danas okruženo kordonima policije i policijske opreme za najžešće sukobe i da se policija za sada bez problema nosi s pacifistima koji demonstriraju pred glavnim ulazom u sjedište Saveza.

XS
SM
MD
LG