Linkovi

Žestoke borbe kod Karbale (2/4/03) - 2003-04-02


Središnje zapovjedništvo američke vojske priopćilo je da su koalicijske snage spasile jednu ratnu zarobljenicu, koja se nalazila u rukama iračkim snaga. U međuvremenu, iz Iraka stižu vijesti o žestokim borbama američkih snaga i Republikanske garde kod Karbale, južno od Bagdada.

Američki general Vincent Brooks objavio je oslobađanje američke zarobljenice rano jutros u sjedištu Središnjeg zapovjedništva u Kataru.

"Koalicijske snage izvele su uspješnu operaciju spašavanja jedne američke ratne zarobljenice u Iraku. Ona je vraćena na teritorij pod kontrolom koalicije."

Oslobođena zarobljenica identificirana je kao redov Jessica Lynch, koja je zarobljena kada je vojni konvoj u kojem se nalazila skrenuo u krivu ulicu u Nasiriji i naišao na neprijateljsku vatru. Od početka rata, zarobljeno je, prema podacima Pentagona, ukupno sedam Amerikanaca.

Američka je vojska također priopćila da se vodi žestoka borba u blizini Karbale, oko 80 kilometara južno od Bagdada. Načelnik združenog stožera američke vojske general Richard Myers rekao je novinarima da raniji koalicijski napadi na Republikansku gardu počinju davati rezultata.

"Neke od njih su tako oslabljene, da im je borbena sposobnost pala na manje od polovine."

Ipak, izvjestiteljica Glasa Amerike Alisha Ryu, koja prati američke snage u središnjem dijelu Iraka javlja da Iračani nadoknađuju gubitke - novim pojačanjima.

"Nakon višednevnih zračnih udara, Iračani su pokazali da gube velik broj vojnika i tenkova, no Republikanska garda dobiva pojačanja sa sjevera, od divizija Hamurabi i Nabukadanosor."

Američki dužnosnici ističu sa zanimanjem da je najavljeni Saddamov govor na iračkoj televiziji, u kojem se Iračani pozivaju na džihad protiv koalicijskih snaga, umjesto Saddama pročitao irački ministar informiranja. Ta je činjenica odmah izazvala pitanja o sudbini iračkog čelnika. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld ponovno je spomenuo mogućnost da je Saddam ubijen ili ranjen u zračnom udaru tijekom prve noći rata.

"Na kraju ćemo ipak doznati je li Saddam živ ili mrtav."

U Bagdadu su se jutros ponovno čule jake eksplozije. No, za sada nema naznaka da su iračke snage spremne na predaju. Žestoki otpor ponovno je potaknuo pitanja - i u vojsci i među umirovljenim generalima - o tome je li koalicija potcijenila odlučnost Iračana. General Myers odbacio je navode da je Pentagon potcijenio neprijatelja.(ip)

XS
SM
MD
LG