Linkovi

Na svim naslovnicama -  oslobađanje Jessice Lynch (2/4/03) - 2003-04-02


Sve naslovnice američkih dnevnih listova imaju fotografiju 19-godišnje Jessice Lynch, iz mjesta Palestine iz savezne države West Virginia. Nije ona na naslovnice stigla zato što je posebno dobar učenik, nije ni poznata sportašica, nije glumica niti pjevačica. Jessica je vojnik i prije nekoliko sati je oslobodjena iz iračkog zarobljeništva. Nestala je 23. ožujka u Nasiriji. Iračani su je smjestili u bolnicu radi pregleda, jer je, navodno, bila ranjena.

"New York Times" piše, kao i sve novine, o velikoj vojnoj operaciji za grad Karbalu, 50 kilometara južno od Bagdada. To je ključni grad za koalicijske snage i njihovo napredovanje prema glavnom iračkom gradu. “Ovo je velika bitka” – kažu američki časnici. Bitka je to u kojoj se marinci bore protiv Saddamove Republikanske garde. Snažne se borbe vode i za Nasiriju, 100 kilometara južno od Bagdada.

Deset milja sjevernije američki su vojnici uspjeli zauzeti grad Najaf, još jedan ključni grad na rijeci Eufrat – piše "Washington Post". Novinar tog lista – Rick Atkinson – kaže da je na stotine civila iz tog grada veselo mahalo američkim vojnicima. Ove informacije su dobrodošle vojnim zapovjednicima i predsjedniku Bushu, koji su izloženi oštrim kritikama zbog - kako se tvrdi - potcjenjivanja otpora redovitih iračkih vojnih snaga te zbog toga što nije došlo do “narodnog ustanka” protiv Saddama Husseina, kako se predvidjalo – naglašava "Washington Post".

Bostonski "Christian Science Monitor" dosta prostora posvećuje anti-ratnim prosvjedima. Oni koji se protive ratu izlaskom na ulice sada i sami postaju meta sve žešćih kritika. U Bostonu su nazvani “izdajnicima.” No, te kritike nisu obeshrabrile desetke tisuća prosvjednika. Ipak, anti-ratnom pokretu se ne priključuju novi, a oni koji misle drugačije, ne mijenjaju svoje stavove – naglašave se u "Christian Science Monitoru". Ovaj dnevnik, isto tako, ističe da oko dvije trećine Amerikanaca podržava rat u Iraku. Zanimljiv je stav jednog vojnog pilota koji se nalazi u Perzijskom zaljevu i koji kaže:”Mnogo ljudi smatra da prosvjednici šalju pogrešnu poruku u Irak. No, ja vjerujem da se time jedino šalje poruka da smo mi slobodna zemlja!”

XS
SM
MD
LG