Linkovi

Gdje je Saddam? (2/04/03) - 2003-04-02


Na vrhuncu američke vojne operacije u Afganistanu, dužnosnici ministarstva obrane kostriješili bi se na pitanja novinara “Gdje je vođa al-Qaide, Osama bin Laden?” ili “Gdje je čelnik talibana, Mullah Mohamed Omar?” Brzo bi odgovarali da antiteroristička operacija u Afganistanu nikad nije bila ni povedena protiv jedne određene osobe.

Ali u slučaju Iraka i operacije “Iračka sloboda,” američki ministar obrane Donald Rumsfeld je taj koji bi želio znati odgovor na pitanje “Je li Saddam Hussein još uvijek živ i je li još uvijek na vlasti?” Suradnici gospodina Rumsfelda priznaju da je Saddam izazovna zagonetka. Naročito izazovna otkako irački čelnik jučer nije osobno prenio važnu poruku već pojavljivanje opred kamerama prepustio svom ministru informacija. Američki ministar obrane ovako je to prokomentirao:

"Gdje su irački dužnosnici? Večer prije početka kopnenih operacija, koalicijske su snage napale mjesto sastanka viših iračkih zapovjednika. Od njih se, otada, ništa nije čulo. Činjenica da se Saddam Hussein jučer nije pojavio kako bi pročitao vlastito priopćenje, vrlo je zanimljiva.”

Jedan viši dužnosnik Pentagona iznosi teoriju da je Saddam Hussein u tom napadu bio tako ozbiljno ranjen da se na televiziji nije mogao uvjerljivo pojaviti. No, dužnosnici Pentagona priznaju da ne znaju jesu li Saddam i njegovi sinovi mrtvi, živi ili onesposobljeni.

Ono što znaju, to je da niti jedan od njih nije do sada viđen osim na nejasnim video-snimkama, prikazanima na iračkoj televiziji. Neki dijelići zagonetke ipak se popunjavaju. Dugogodišnji Saddamov tjelohranitelj, koji nikad, do sada, nije vidjen razdvojen od Saddama, pojavio se na iračkoj televiziji, ali u društvu - iračkog ministra obrane! Dužnosnici Pentagona također su priopćili da su neki članovi Saddamove obitelji iz Iraka pobjegli, drugi to barem pokušali.

Donald Rumsfeld sada iznosi glasine koje kolaju Bagdadom zahvaljujući nekim neidentificiranim iračkim dužnosnicima, a one se sastoje od sljedećega – koalicijske su snage zainteresirane za pregovore o prekidu vatre i za moguće sklapanje primirja. Pentagon vjeruje da se radi o posljednjim pokušajima onih unutar Saddamovog kruga da nekako spase vlastite glave. Odgovor američkog ministra obrane je – nema nikakvog sporazuma, samo bezuvjetna predaja.

"Režim se našao u okolnostima u kojima irački dužnosnici šire glasine da su koalicijske snage s režimom ušle u mirovne pregovore te da razmatraju mirovni plan predložen od treće strane. Njihov je cilj uvjeriti irački narod da koalicijske snage ne kane završiti svoj posao - do kraja sprovesti započetu operaciju. Budući da se i ove moje riječi prenose u Iraku, da poručim onda onim Iračanima koji me slušaju – režim ne govori istinu, nikakvi se pregovori ne vode ni sa kime iz Saddamovog režima. Ishod ovoga rata ne uključuje Saddama i njegov režim i dalje na čelu Iraka.”

Što se tiče pobune Iračana koja bi mogla pomoći koalicijskim snagama, ministar Rumsfeld je rekao – to je odluka iračkog naroda, donijet će je sami kad za nju budu spremni. Ako Saddam nije živ ili ako je onesposobljen, navode obavještajni dužnosnici, ono što je ostalo od njegovog užeg kruga – nema puno budućnosti. Ta skupina, vjeruju, podlegnut će unutarnjim borbama, možda čak i prije ulaska koalicijskih snaga u Bagdad. Nezadovoljstvo vojnika, koji ne vide svrhu umiranja za režim za koji Donald Rumsfeld kaže da je bez budućnosti, moglo bi dovesti i do vojnog puča.

XS
SM
MD
LG