Linkovi

Burns: NATO će izdržati podjele (2/4/03) - 2003-04-02


Članovi senatskog Odbora za vanjsku politiku izrazili su zabrinutost zbog mogućnosti da je spor oko Iraka podijelio NATO savez. Najviše rangirani demokrat u odboru, senator Joseph Biden kazao je da je NATO "u krizi".

"Nalazimo se pred dilemom, pred novom situacijom, u kojoj su, kao nikada ranije, u pitanje dovedeni sami temelji saveza. Bolje da za to pronađemo rješenje!"

Veleposlanik Burns je istaknuo da će nakon rata zemlje članice, pogotovo Francuska, trebati uložiti napore da bi se obnovilo jedinstvo NATO saveza.

"Francuska mora odlučiti želi li biti dio budućnosti saveza, želi li surađivati s nama, želi li NATO savezu reći "da"."

Veleposlanik Burns je dodao da Sjedinjene Države žele proširenje uloge NATO saveza izvan Europe, uključujući i obnovu poslijeratnog Iraka. Gospodin Burns također je pozvao Senat da podrži sedam zemalja pozvanih u članstvo u Savezu, te da - kako je rekao - nastavi naglašavati da su vrata NATO-a i dalje otvorena za Albaniju, Makedoniju, Hrvatsku i druge zemlje koje se možda žele prijaviti za članstvo. Predsjedatelj Odbora, senator Richard Lugar, istaknuo je da je sedam zemalja pozvanih u članstvo iskazalo odlučnu podršku za američku akciju u Iraku.

"Zemlje-kandidati ulažu velike napore u poboljšanje svojih vojnih kapaciteta. Poduzele su korake da bi razvile kapacitete za mirovne operacije, te nabavile opremu i obučile vojnike za sukobe visokog intenziteta. Svih sedam zemalja podržalo je koalicijske vojne napore u Iraku."

Veleposlanik Burns je istaknuo da bi primanje sedam novih članica ojačalo savez.

XS
SM
MD
LG