Linkovi

Powellov dolazak u Europu: Pomiriti razilaženja! (2/4/03) - 2003-04-02


Konačno dijalog – nakon dugo vremena optužbi i nerazumijevanja ministri vanjskih poslova 15 članica EU susrest će se s državnim tajnikom Colinom Powellom u Bruxellesu, a NATO-savez je sazvao izvanredno zasjedanje Sjevernoatlantskog vijeća na razini šefova diplomacija.

Američki državni tajnik Colin Powell dolazi sutra u Bruxelles, gdje će se sresti s vanjskopolitičkom "trojkom" Europske Unije, potom razmijeniti mišljenje sa svih 15 šefova diplomacija Unijinih članica da bi nakon radnog ručka s 18 kolega – ministara vanjskih poslova NATO-saveza participirao radu izvanrednog zasijedanja Sjevernoatlantskog vijeća na ministarskoj razini. Vijest je procurila u utorak ujutro, a potvrđena je istoga dana popodne.

Europska strana, prema riječima glasnogovornika grčkog Predsjedništva Unijom pozdravlja dijalog iako "očekuje pomalo napetu atmosferu" u razgovorima, imajući u vidu aktualnu situaciju i veoma različite poglede i na iračku krizu, ali i na širi kompleks problema na Srednjem istoku i u svijetu.

Glavna tema razgovora s Unijinim ministrima i "trojkom" sastavljenom povjerenika za vanjske poslove Chrisa Pattena, predsjedavajućeg ministra Georgea Papandreoua i visokog izaslanika za vanjsku politiku Javiera Solane jest poslijeratna obnova Iraka, "različiti scenariji", podsjetila je američka strana. "Slušat ćemo kako bismo shvatili što Amerikanci imaju na pameti", komentirali su brzo dogovoreni susret u europskoj Komisiji. Portugalski je ministar vanjskih poslova Antonio Martinis de Cruz pak diplomatski ustvrdio da, usprkos razlikama, "veseli svaka prigoda susreta s prijateljima". Unijina strana namjerava inzistirati na davanju UN-u središnje uloge u obnovi post-Sadamovog Iraka čemu se Sjedinjene Države za sada suprotstavljaju. Od NATO-a će se tražiti zamjetnija participacija stabilizaciji Iraka nakon završetka ratnih operacija i jedna od opcija o kojoj se sve više i s razlozima govori jeste mirovna operacija SFOR-ovog tipa.

Učestalo se spominje mogućnost da Velika Britanija u ponovnom približavanju dvaju strana Atlantika odigra ključnu ulogu.

XS
SM
MD
LG