Linkovi

Templetonova nagrada - ocu 'etike okoliša' (3/4/03) - 2003-04-02


Ovogodišnji dobitnik ugledne Nagrade Templeton - vrijedne milijun dolara - sveučilišni je profesor koga se smatra "ocem" novog polja filozofije - "etike okoliša".

Holmes Rolston, profesor filozofije na Državnom sveučilištu Colorado i prezbiterijanski svećenik, proveo je trideset godina istražujući, publicirajući i držeći predavanja o, kako je to on nazvao, vjerskom imperativu poštivanja prirode. Njegove knjige, - među kojima su naslovi poput: "Znanost i religija - kritična studija", te "Geni, geneza i Bog" -prevedene su na osamnaest jezika.

Sedamdesetogodišnji profesor Rolston kaže da, premda ga i dalje zabrinjava stanje zaštite okoliša, priznaje da su danas ljudi mnogo svjesniji važnosti zdravlja okoliša nego što su bili prije pedesetak godina.

"Katedrale su blago Europe, ali, nacionalni parkovi su blago Sjedinjenih Država, i većina Amerikanaca želi da oni zauvijek ostanu dio američkih krajolika. U tom smislu, čini mi se da mi, kao narod, imamo pojačani senzibilitet prema svijetu prirode, koji ja samo želim održati i pojačati," kaže profesor Rolston.

Kao dokaze buđenja svijesti o zaštiti prirodnih blaga, profesor Rolston navodi usvajanje Zakona o ugroženim vrstama, Zakona o očuvanju divljine, te Zakona o čistoći voda.

Što se tiče Nagrade Templeton, ona postoji od 1972. godine, a dodjeljuje se "živućim pojedincima koji su originalnim istraživanjima ili otkrićima poboljšali shvaćanje Boga i duhovnosti u svijetu." Devedesetogodišnji John Templeton, koji se obogatio kao investicijski bankar, osnovao je nagradu u odgovor na Nobelovu nagradu, jer, kako kaže, među Nobelovim nagradama nema kategorije "vjerskih otkrića".

"Bio sam zadivljen kako je Alfred Nobel posvetio velika novčana sredstva kako bi stimulirao velike umove znanosti da posvete dio svog pregalaštva prema novim otkrićima u fizici, kemiji i medicini. Želio sam potaknuti isti takav entuzijazam prema otkrićima duhovne realnosti," kaže osnivač Nagrade Templeton.

Ovogodišnji dobitnik Templetonove nagrade, Holmes Rolston, svojih milijun dolara poklanja sveučilištu na kojemu je i sam svojedobno studirao i diplomirao - Koledžu Davidson u Sjevernoj Carolini - kako bi ono osnovalo Katedru za znanost i vjeru.

XS
SM
MD
LG