Linkovi

U samom srcu Zemlje - rotirajuća jezgra? (3/4/03) - 2003-04-02


Premisa najnovijeg holivudskog film iz žanra "katastrofa plus science fiction", "The Core", odnosno "Jezgra", izgleda na prvi pogled gotovo nevjerojatno, ali, kako tvrde neki znanstvenici, u stvari, sadrži mnogo više znanosti nego fikcije.

Prema geofizičaru J. Marvinu Herndonu, katastrofa koja ovom filmu daje epitet science fictiona u stvari je, što se Zemlje tiče, neizbježna činjenica. Herndon je svoju teoriju iznio u časopisu "Discover Magazine", prošle godine. On kaže da je središte Zemlje ustvari ogroman prirodni nuklearni reaktor koji bi mogao u bilo kojem trenutku jednostavno prestati raditi. I časopis "Discover Magazine", a i njegovi kolege geolozi, ovu su teoriju proglasili najvećim napretkom u geofizici od otkrića pomicanja tektonskih ploča.

Ideja oko koje se vrti zaplet filma "The Core" jest da se Zemljina jezgra, - rotirajuća masa metala, koja osigurava postojanje Zemljinog magnetskog polja, koji Zemlju štiti od kozmičkih zraka - odjednom zaustavlja, što rezultira katastrofalnim olujama i drugim elementarnim nesrećama. Ekipa superznanstvenika i "teranauta" putuje u središte Zemlje, gdje detonira uređaj koji će ponovno aktivirati rotaciju jezgre.

Većina znanstvenika vjeruje da je Zemljina jezgra sačinjena od nikla i željeza, a ne od radioaktivne smjese oko reaktora. Prema standardnoj nikl-željezo teoriji, radioaktivnost je jednoliko raspodijeljena u čitavoj jezgri i služi kao dodatni izvor vrućine. Već dugo, znanstvenici vjeruju da se Zemljino magnetsko polje mijenja relativno često - otprilike svakih 250 tisuća godina. Proučavanjem fosila ustanovljeno je da promjena magnetskog polja ne rezultira većim posljedicama po živi svijet. No, znanstvena zajednica je podijeljena oko termina sljedećeg magnetskog pomaka - hoće li do njega doći uskoro, te kakve će promjene izazvati u današnjim životnim uvjetima.

J. Marvin Herndon vjeruje da, u skladu s njegovom teorijom reaktora, rotacija Zemljine jezgre može prestati u bilo kojem trenutku u budućnosti - za stotinu godina, za milijun ili milijardu godina. U svakom slučaju, kaže on, prestankom rotacije Zemljine jezgre, nestat će i izvor njezinog magnetskog polja. A, nestankom magnetskog polja, život na Zemlji više nikad neće biti onakav kakvog ga sada znamo, kaže geofizičar J. Marvin Herndon.

XS
SM
MD
LG