Linkovi

Što je s iračkim biološkim i kemijskim oružjem? (2/4/03) - 2003-04-02


Jedan od glavnih ciljeva operacije “Iračka sloboda” jest pronalaženje i uništenje iračkog oružja za masovno uništavanje. No, koalicijske snage do sada nisu pronašle ni kemijsko, ni biološko oružje. Pa ipak, ulaskom savezničkih snaga u takozvanu “crvenu zonu” opasnosti oko Bagdada, predstavnici američkog Ministarstva obrane se pripremaju za najgore.

Glavna glasnogovornica Pentagona – Victoria Clark – izjavila je da su savezničke snage do sada imale sreće, ali je novinarima rekla da se “opasne stvari” još uvijek mogu dogoditi, posebno u uvjetima stezanja obruča oko Bagdada.

“Do sada Iračani nisu koristili oružje za masovno uništavanje. Naravno, loše se stvari još uvijek mogu dogoditi. Neke od najtežih borbi – kako smo već nagovijestili – možda tek predstoje,” rekla je glasnogovornica Pentagona.

Ne samo što se u dosadašnjem tijeku operacija kemijsko i biološko oružje nije koristilo, nego nije ni pronađeno. Pentagon izvješćuje, međutim, da su pronađena zaštitna odijela i plinske maske. To što kemijsko i biološko oružje do sada nije otkriveno ne znači da je administracija predsjednika Busha bila u krivu, te da Irak ne raspolaže oružjem masovnog uništavanja – kaže član združenog stožera, general-bojnik Stanley McChrystal.

“Još uvijek smo čvrsto uvjereni da je iračko oružje za masovno uništavanje smješteno blizu Bagdada, možda u namjeri da ga se upotrijebi u posljednjem, očajničkom činu iračkog režima,” kazao je general-bojnik McChrystal.

Koalicijski zrakoplovi već danima bombardiraju vojne ciljeve oko iračkog glavnog grada. Posebna se pažnja, međutim, poklanja tome da se izbjegne pogađanje objekata u kojima je možda skriveno kemijsko i biološko oružje koje bi moglo kontaminirati široko područje. U međuvremenu, koalicijske snage su u stanju pune pripravnosti, tako da uvijek pri sebi imaju opremu za zaštitu od kemijskih i bioloških napada. Prilikom bombardiranja, posebna se pažnja poklanja uništavanju raketnih sustava i projektila na koje bi mogle biti postavljane bojeve glave s kemijskim, ili biološkim punjenjenjem.

General McChrystal, međutim, upozorava da bi Iračani mogli izvršiti kemijske, ili biološke napade nekonvencionalnim sredstvima. Bojni bi otrovi mogli biti smješteni u automobile-bombe, ili topničke granate – upozorava general McCrystal.

XS
SM
MD
LG